Поредно нерегламентирано сметище до Пловдив бе почистено от доброволци

NetNews

Сдружение БГ Бъди активен и Аварийно спасяване Пловдив успяха да разчистят огромно количество отпадъци от трудно достъпно дере намиращо се в близост до Пловдив, по пътя за село Лилково. Почистването на нерегламентираното сметище е в партньорство с Община Родопи и КМД Пловдив. Дейностите са част от програмата Място България.

Това не е първата подобна акция на организаторите от БГ Бъди активен. През изминалата 2020-та година, благодарение на “Партньорство за красива и чиста България”, част от Място България, бяха извозени над 110 тона отпадъци от нерегламентирани сметища в страната, отново в партньорство с местната власт и колекторските фирми.

“Въпросът с управлението на отпадъците стои пред цялото общество. Често обвиняваме системата за нейната неефективност, но рядко забелязваме, когато хора и фирми съзнателно и редовно изхвърлят огромни количества отпадъци в гори и природни защитени зони”, казва Румяна Киризиева от сдружение БГ Бъди активен – „Отговорността ни към природата е споделена и обща… защото всички ние сме отговорни за подобни неприятни гледки с мълчанието и незаинтересоваността, с безучастието и не ангажирането ни“.

Според сдружението това обединение на секторите, показва е нещата могат да се случват само когато осъзнаем нашата роля и работим заедно. Целта на подобни акции още е да се привлече вниманието към проблема с дългогодишната практика на ползване на горите и полетата като сметища и да се провокират тези, които хвърлят за да се замислят и да потърсят по-адекватни и законови алтернативи за отпадъците си. БГ Бъди активен продължава да работи в посока осъзнаване на личната на всеки гражданин, споделената отговорност на бизнес и администрация и повишаване нивото на информираност относно права и задължения на всеки един сектор.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Определят правилата за влизане на чужди туристи у нас

До края на седмицата се очаква здравните власти да предложат ясни и точни правила за влизане в страната на туристите както от Европейския съюз, така и от трети страни. Tова заяви във Варна вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова, която се срещна с представители на бранша в […]