Почина синът на Тодор Живков – Владимир

NetNews

Синът на бившия генерален секретар на ЦК на БКП, министър председател на НРБ и първи председател на държавния съвет Тодор Живков – Владимир Живков е починал на 69 години, съобщи kmeta.bg.

Кончината му е точно 40 години след смъртта на неговата сестра Людмила Живкова (21 юли, 1981 г.).

Владимир Живков е роден на 5 юни 1952 г. в София в семейството на тогавашния секретар на Централния комитет на БКП Тодор Живков и Мара Малеева-Живкова. През 1971 г. завършва средно образование в 35-а гимназия с преподаване на руски език в София. От 1971 г. е член на БКП. След това завършва право в Софийския университет. Докато учи е член на Софийския градски комитет на ДКМС. През 1980 г. започва работа като научен сътрудник в Института по науките за държавата и правото при БАН. Под ръководството на неговия ръководител Ярослав Радев през 1981 г. защитава дисертация на тема „Правна оценка на Нюрнбергския процес“, вероятно писана от самия Радев. Жени се два пъти – за Маруся Мирчевска, с която има син Тодор Живков, и за Валентина Станимирова, с която има дъщеря Елизабет Живкова.

След смъртта на сестра си Людмила, Владимир Живков става главен директор на Центъра „Знаме на мира“ (до 1989 г.). Същата година е избран за член на Бюрото на Централния комитет на ДКМС. В периода 1982-февруари 1990 г. е председател на Международната фондация „Людмила Живкова“. От 27 май 1983 до юни 1989 г. е заместник-председател на Комитета за култура. През 1986 г. става заместник-председател на Съвета за духовно развитие при Министерски съвет. От 1986 до изключването си през 1989 г. е член на ЦК на БКП. Народен представител в 8-о и 9-о Народно събрание и член на Комисията по духовно развитие и на Ръководния комитет на българската интерпарламентарна група.

До последно той кара старините си предимно в дупнишкото село Кременик.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нова опасност за Европа! Covid вариант Гама, който покосява Бразилия, вече е в Русия

Вариантът Гама на коронавируса, открит за първи път в Бразилия, е открит в Русия, съобщават "Интерфакс" и "Ройтерс", цитирайки разработчика зад руската ваксина EpiVacCorona в четвъртък. Русия е изправена пред нарастване на случаите на коронавирус, за които властите обвиняват варианта Делта и бавния процент ваксинации. В четвъртък Русия съобщи за […]