По ОПОС са предвидени 13 млн. лв. за отчуждаване на земи в НАТУРА 2000

NetNews

По Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС) има процедура, която предвижда 13 млн. лв. за отчуждаване на земи в НАТУРА 2000. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на околната среда и водите Ренета Колева на редовната среща на ръководството на МОСВ с представителите на неправителствения сектор. Тя представи информация във връзка с поставени на предишна среща въпроси по проблемите със земите в защитени зони.

Предвид обществения интерес по процедурата, насоките за кандидатстване ще бъдат публикувани на страницата на ОПОС за съгласуване с всички заинтересовани страни. „С тези действия Министерството на околната среда и водите дава ясен сигнал към обществото, че един от основните приоритети в политиката на настоящото ръководство е защитата на българската природа“, категорична е Ренета Колева.

Целта на процедурата е обезпечаване на мярка 96 от рамката за НАТУРА 2000 и предвижда подобряване на природозащитното състояние на степни природни местообитания. По нея ще се извършва покупка и отчуждаване на земи, включително компенсации за правото на строеж. „Индикативният ресурс в размер на 13 млн. лв. ще бъде предоставен чрез директна процедура, а потенциален бенефициент по проекта е РИОСВ – Варна“, допълни Ренета Колева. Тази мярка е за опазване на природно местообитание 62C0 „Понто-Сарматски степи“, които попадат в териториалния обхват на инспекцията. Освен това процедурата е и в съответствие с решение на Съда на ЕС срещу България.

„Тези средства са осигурени, от тях може да се възползват собствениците на имоти“, заяви зам.-министърът. Чрез покупка на частни имоти, те ще се актуват като публична държавна собственост. Така ще се ограничат заплахите върху местообитанията от различни дейности на собственици и на ползватели на земи в защитени зони в мрежата НАТУРА 2000.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

СЗО: Всичките ни усилия ще са провал, ако богатите страни не дарят повече ваксини

Богатите държави трябва да даряват повече ваксини срещу COVID-19 и да последват примера на САЩ, като осигурят незабавно такива количества, които да покрият дефицита от 200 милиона дози, причинен от прекъсванията на снабдяването и забавянето на производството от Индия, каза днес високопоставен представител на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от […]