Правителството в оставка даде „Фалкон“-а на Църквата, за да бъде донесен благодатния огън от Ерусалим

NetNews

И тази година великденският благодатен огън отново ще дойде в България с правителствения самолет, пише "Монитор". След настоятелната молба на Светия синод на БПЦ изпълняващият длъжността министър-председател в оставка Томислав Дончев и министърът на транспорта в оставка Румен Желязков са разпоредили да бъде използван правителствения "Фалкон" за тазгодишното пренасяне на благодатния огън от Ерусалим в България, което ще стане на Велика събота.

Основният аргумент на ръководството на БПЦ, което е убедило министрите, е, че всички православни държави ще изпратят специални самолети за целта, като е изявило готовност евентуално да заплати полета. Делегацията се води от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий придружен от свещеник от неговата епархия и от директор Емил Велинов.

Израелските власти са създали отлична организация, съобразена с противоепидемиологичните мерки..

Благодатният огън ще бъде предаден на посланиците на православните страни, след което специален военен кортеж ще осигури възможно най-бързото придвижване на колите до летището на Тел Авив, където ще ги чакат самолетите с делегациите, изпратени да го отнесат в страните си. Техните членове трябва да представят сертификат, че са получили и двете имунизации плюс 24-часов тест, валиден до часа на кацането им в Израел. Въпреки това те няма да напускат самолетите.

Полетът от София до Ерусалим е около 3,5 часа. Нашият аероплан трябва да кацне на летище Тел Авив в 12.00 часа и най-късно в 16.30 ч да излети обратно за София. Многовековните данни показват, че благодатният огън се самозапалва обикновено между 14.00 и 15.00 часа на Велика събота.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бруно Акрапович цака Локо Пд! Засякъл се с отбора преди мача с Левски

Бившият треньор на Локомотив (Пловдив) и ЦСКА Бруно Акрапович е бил забелязан в Пловдив в последните дни. Той дори се е засякъл с отбора на „черно-белите“ в навечерието на мача с Левски. От „Лаута“ разкриха, че са наясно и с това, че босненецът е обядвал с Диниш Алмейда в компанията […]