Премиерът: Корупцията у нас е с йерархична структура

NetNews

Корупционната среда у нас се създава на базата на почти йерархична структура – корупцията вече не е национален проблем, а наднационален. Това каза служебният премиер Стефан Янев в предаването "Още от деня" по БНТ. "Става въпрос за функицониране на основните институционални представителства на държавата по начин, по който е най-малко странно начин на взимане на решение и начина заработа в интерес на гражданите. Оказва се, че взимането на р ешение е ставало с някакви малки групи от хора без да се ползва експертизата на специализираната администрация. До голяма степен може да се характеризира като тип управление, което не отговаря на стандартите, на потребностите на хората да получават този резултат от управлението, който те очакват", каза още Стефан Янев. Според него проблемът е по-скоро в самата практика, начинът на взаимодействие на отделните министерства и агенции. По думите му нормативната уредба е такава, каквато е с нейните предимства и недостатъци. На въпрос дали досегашното управление е некомпетентно или корумпирано, министър-председателят отговори: "И двете". Той обърна внимание, че на практика корупцията не е национален проблем, а наднационален. Според него това е така особено след анонса на американското правителство от 2 юни с така наречения закон "Магнитски". "Очевидно е, че нашата система на функциониране на държавата, има елементи на дълбоко вкоренени корупционни практики. Дори може да се каже нещо повече. Ако за обикновените хора корупрцията е нещо, с което така или иначе са принудени да се справят на ежедневна база, то от гледна точка на държавата изглежда, че корупционната среда се създава на базата на почти йерархична структура. Тя върви отгоре надолу. Обикновеният гражданин дори да иска да добронамерен и да спазва съответния закон, когато правилата и регулациите, предоставени от държавата, го принуждават да ги нарушава, той се принуждава да влезе в корупционна среда", заяви още министър-председателят Стефан Янев.

Северна Македония

Не е необходимо и не е полезно за ЕС нерешеният проблем между България и Република Северна Македония да влиза в европейското семейство. Това каза служебният премиер Стефан Янев. "Нашите условия са под егидата и под решението на тази рамка, която дава парламентът. Служебното правителство не е в състояние да даде такъв пробив в тези отношения. Тази позиция е последователна, тя е заявена многократно и ясно. тя се решава на политическо ниво с диалог между нашите две страни", каза още премиерът Стефан Янев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Летифов: ДПС ще подкрепи кабинет на партия с ясна позиция и програма

„Нашата родина е България и никога не е поставяно под въпрос това. От самото си създаване на ДПС винаги сме отстоявали целостта на страната и единността на нацията“, заяви политикът Халил Латифов в „Лице в лице“. Повод за неговото изказване стана противоречивият превод на думите на председателя на ДПС в […]