Проф. Витанов: Делта вариантът си чопли, но още не се е закрепил

NetNews

Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 12 юли 2021 г. в профила си в социалната мрежа. Той показа и карта на страната с рисковите области. Ето какво написа той в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 12 юли 2021 г.

Обстановката в България продължава да е спокойна, което се и очакваше. На 14-дневната прогнозна карта само 1 област остава в жълто. Приближаваме плътно до точката на шарана. Това е добре.

Базовото репродуктивно число днес е 0.988. Според очакванията е (а те са да е между 0.9 и 1). Продължава свиването на обхвата на заразата, темпът се забавя обаче. Очаква се падане под 8 000 активни случая, посока – надолу, кретаме към 7 500.

Индикаторите за смяна на тренда имат ниски стойности. Този за София-град е около 35 пъти под критичната стойност. По морето и Варна и Бургас са добре – там индикаторите са над 40 пъти под критичната стойност. Който е там – приятна почивка, вируса няма да ви я развали.

В страната обстановката също е спокойна. В Русе, Шумен и Плевен индикаторите за смяна на тренда са над 100 пъти под критичната стойност. Рекордът днес е при Кюстендил, където индикаторът е над 1000 пъти под критичната стойност.

С други думи, делта вариантът си чопли, но още не се е закрепил. Обаче вече успешно бори старата английска версия на вируса. Ще спра засега дотук.

Тези, които се осмелиха да се хванат на бас заради прогнозата ми кой ще спечели Европийското по футбол да приготвят бутилките. Няма да ви ги опрощавам вече. Ако трябва, в къщи в уиски ще плувам, но ще ви науча, че прогнозите ми са добри. Това е шега, разбира се, но шегата е за плуването. Бутилките – почвам да си ги събирам.

Желая приятна почивка, успешен ден и вирусът да ви заобикаля.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

За Слави няма да има трето полувреме

Създателят на партията победител във вторите парламентарни избори пипна топката с ръка в собствената си палантерия! Това се случи само минута преди края на второто полувреме. Огорчението е огромно, най-вече в средите българите от чужбина. Благодарение на тяхното активно участие, "Има такъв народ" оглави след изборната класация. От години те […]