Проф. Габровски: Справяме се добре с COVID-19

NetNews

„Аз смятам, че от самото начало на кризата ние се справяме разумно и добре с кризата“. В това увери заместник-директорът на „Пирогов“ проф. Николай Габровски в сутрешния блок на БНТ.

По думите му факт е, че страната ни била една от държавите с най-малко жертви и на практика би казал, че сме нямали истинска първа вълна на коронавируса. Благодарение на медицинските специалисти ние нямахме първа вълна и бяха спасени десетки хиляди животи, посочи проф. Габровски.

Той изтъкна, че сега отново правим крачка назад, защото всички показатели показват, че заболяването се развива. Обществото се справя чудесно през целия период по един голям разум и търпение, защото контролът на епидемията е в изолацията и ваксинацията, подчерта проф. Габровски.Той бе категоричен, че нашият проблем се казва COVID-19 и няма друго име, но до тук се справяме добре. Само преди 1 година ние не знаехме нищо за вируса и много неща се научиха през изминалата една година, напомни професорът и допълни, че няма начертана карта, а лекарите се борят с нещо непознато, което изисква динамични мерки.

Той уточни, че изолацията няма да помогне вирусът да изчезне, но ще спомогне за ограничаване броя на заболелите. Само ваксината ще даде този общ имунитет, който да спре разпространението на заболяването, отбеляза зам.-директорът на „Пирогов“.В „Пирогов“ положението с COVID-19 e доста тежко. В момента в болницата има над 450 пациенти с коронавирус, а над 55-56 човека са в реанимационните отделения и почти всички са интубирани. В новите варианти на вируса младите са неговата цел. От днес в „Пирогов“, както в събота и неделя ще има ваксинационни пунктове за ваксинация с „Астра Зенека“.

Според проф. Габровски проблемите са свързани с малкия брой на ваксини, достигнали до България.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Най-скъпият имот на най-скъпото място

Най-скъпият и най-голям частен имот в района на Силициевата долина се продава за 135 млн. USD. Върху парцела са разположени 7 къщи. Общо те разполагат с 32 спални, 3 басейна, няколко тенис корта, както и овощни и цветни градини. Началото на мини комплекса е поставено през 1907 г. от основателя […]