Проф. Генка Петрова: Засега у нас можем само да опаковаме ваксини

NetNews

"На този етап е възможно единствено т.нар. третично производство на ваксини. Единият начин е да пристигат готови ваксини – в България да ги опаковаме и да им слагаме листовки и етикети. Другият е – да идва готов разтвор, който да се пълни и опакова. И двата вида производство изискват много високи стандарти на хигиена и по-добра производствена практика".

Това каза пред БНР проф. Генка Петрова, ръководител на Катедра по организация и икономика на фармацията в Медицинския университет в София, в коментар на заявената от премиера готовност страната ни да произвежда ваксини в новопостроен завод в Разград.

По думите на проф. Петрова при наличие на изградени мощности и осигурени условия за производство – 16 месеца са реалистичен срок, ако ваксината има разрешение за употреба и ако единствено я опаковаме. Тя уточни, че и това изисква разрешение за производство. Припомни, че ЕК е имала планове да направи хъбове, които да разпределят готовите спринцовки, да се опаковат и да се поставят листовки на съответните езици:

"Дори тези хъбове изискват разрешение за третично производство на стерилни биотехнологични лекарствени продукти".

Проф. Петрова коментира в предаването "12+3" и случаите, довели преди дни до временно прекратяване на ваксинирането с "АстраЗенека" в редица европейски страни:

"На фона на милиони дози, използвани в Европа, съобщения за 5-6 случая са с много ниска честота. Когато се появят съобщения за тежки случаи, законодателството позволява няколко варианта за промени във вече издаденото разрешение за употреба. Единият вариант е се променят указанията в кратката характеристика на продукта. Другият – да се спре продуктът или да се ограничи неговата употреба. Третият вариант е да се направят специални предупреждения за определени групи. В случая ЕК е взела решение да се допълни кратката характеристика на продукта, че има риск от тромбози при жени на възраст между 19 и 55 години".

Според нея по случая с ваксината на "АстраЗенека" има още много информация да се събира. Тя подчерта, че здравните власти трябва да се съобразяват с европейската препоръка и да предлагат ваксината на гражданите.

"Трябва да се засили позитивното съобщение от здравните власти към неваксинираните лица", каза тя и посочи, че ползите от ваксините са много големи.

Темпото на ваксинирането в България е много бавно и опасността за здравето на хората е все още твърде висока, обобщи проф. Петрова и категорично акцентира, че само ваксинирането може да помогне за овладяване на епидемията.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вашият хороскоп за днес, 23.03.2021 г.

хороскоп от astrohoroscope.info Овен Много трудно ще ви е днес да се накарате да свършите досадните си ежедневни задължения. Желанието ви да се веселите и да правите нещата по различен начин ще е по-силно от волята ви за работа. Намерете начин да съчетаете приятното с полезното, подходете творчески към ежедневните […]