Проф. Киров: Докато български съд не постанови, че има корупция, не можем да предприемем мерки

NetNews

"Виждам намерението на служебното правителство да избегне рискове към държавните фирми да попаднат в неблагоприятно положение и да плащат за стопанските си връзки със субекти, визирани в решението на правителството на САЩ по закона "Магнитски". Тези търговски дружества, които оперират в стопанския живот на страната, най-вероятно имат договори с български юридически лица и ако работим с "черни списъци", забраняваме на тези дружества да изпълняват договорните си задължения. Това не ни предпазва от бъдещи граждански и търговски спорове".

Това коментира пред БНР проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право, бивш конституционен съдия. Според него принципите на пазарното стопанство са заложени в Конституцията:

"Учудващо е, че сме загрижени да спазваме чужд закон – "Магнитски", а не спазваме собствените си закони… Да прилагаме чуждо законодателство, това идва малко в повече на хората, посветили се на правото и на отстояването на конституционните принципи и ценности… Не сме длъжни да изпълняваме закона "Магнитски", ние се съобразяваме, доколкото сме слаба политически, финансово и стопански държава".

"Не можем да санкционираме със забранителни списъци български физически и юридически лица, които осъществяват стопанска дейност. Да не говорим за банките… Ние сме правова държава. Докато български съд не постанови, че са извършени корупционни престъпления, каквито и подозрения да има, не можем да предприемаме санкционни мерки и ограничаване на права. Всеки действа на своя отговорност. Въвеждат се забранителни списъци без юридическо основание", допълни Киров.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нинова отговори на Георги Гергов

Разбрах, че Георги Гергов вчера е коментирал наша среща. Обещала съм да не оставям нито една манипулация без отговор и да знаете истината. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на партията. Г-н Гергов настоятелно звъня за нея. Поиска от мен две неща: да бъде възстановен като […]