Проф. Коларова: Силен, но рисков ход на Радев, иска да конкурира БСП

NetNews

Това е силен политически ход, но съдържа голяма степен на риск. Това каза политологът проф. Румяна Коларова за обявената вчера кандидатура на президента Румен Радев за втори мандат пред Би Ти Ви.

Според проф. Коларова президентът се заявява като обща платформа анти-ГЕРБ. Тя обясни, че явно той очаква същото ритуално съобразяване от партиите, каквото е имало от хората пред президентството в началото на протестите.

Не мисля, че той подранява, напротив това е стратегически ход на президента, който му позволява да се позиционира ключово не само на двата избора, а и в следващите шест години, коментира пък политологът Слави Василев.

Според него Радев си позволил да отнеме инициативата на партии, които биха го подкрепили и направил заявка да остане на страната на гражданите, които искат промяна на статуквото.

"Той ще бъде до тях, защото ще продължи да настоява за промяна на модела и обяви, че ще бъде готов с промени в конституцията тогава, когато е назрял моментът за тези промени", продължи той.

Това си е политически проект, който се опитва да отиде отвъд това, което прави БСП и от една страна той не просто дублира БСП, а и я конкурира, категорична бе проф. Коларова. Тя обясни, че е възможно ходът на президента да увисне с подкрепа на лидери на маргинални формации и "Отровното трио". Унизително за Радев щяло да се окаже, ако обяснява как говори от името на гражданите, но има само подкрепата на малцинството.

Консенсусът, за който говори президентът, е доста имагинерен, защото дори по време на протестите не видяхме обединението, за което той говори, каза още Коларова. Тя подчерта, че реалните програми се правят от партиите и ако президентът иска да изееме тази им функция, ще стигне или до открито ритане по кокалчета, или до явно пренебрегване, което според нея е унизително за държавния глава.

Коларова настоя, че президентът говори за действия само на думи, но никога не е показвал реални действия. Освен това тя напомни, че президентът не може да "сочи пътя" на българските партии и да им налага визия.

"Този президент няма никакъв политически опит", напомни още Коларова.

Василев я контрира, че Радев няма опит, но по-важното е, че правилно усеща пулса на хората, чието желание е управленска промяна. "Да не се окаже, че нито една от видимите партии не го подкрепи. Този ход на президента ще увисне в празното пространство, това ще бъде и доста унизително", посочи от своя страна тя. Василев пък заяви, че би било абсурдно БСП да не подкрепи Радев.

Според Василев обаче включването му е ключово, защото е синтезирал желанието за промяна на българския народ.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Наводнения в Гърция след покачване на нивото на Марица

Наводнения в гръцката област Еврос бяха предизвикани след покачване на нивото на река Марица. Властите съобщават, че на места са наводнени стотици декари обработваема земя. От Гражданска защита предупредиха фермерите на област Еврос да отдалечат животните от реката, предаде БНР. Полицията забрани хората да се доближават до Марица и другите […]