Проф. Огнян Кунчев за COVID-19: Стиснете зъби до май

NetNews

Колкото по-голям е локдаунът, толкова по-малко ще са заразените и починалите с коронавирус. Въпросът е да удържим голямото заразяване през април, което може да се случи. Заболяването с коронавирус държи до 30 дни, заедно с инкубационния период. Стиснете зъби до май. Това призова в сутрешния блок на БНТ проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика на БАН.

"Фактор номер 1 за бума на заразени е отварянето на училищата. Ориенталският тип на живеене у нас събира три поколения под един покрив. Така, когато детето се зарази, то поразява най-възрастните в семейството си", каза още той.

"Вторият фактор е отворените заведения, в които хората се забавляват шумно и забравят за коронавируса. Един нормален локдаун, като нашия, би трябвало да даде резултат", заяви проф. Огнян Кунчев.

"Неофициално 1,4 – 2 млн. българи у нас са се срещнали с коронавируса", разкри математикът.

"За да преодолеем пандемията ни трябват 5 милиона ваксинирани и преболедували българи", допълни експертът от БАН.

"Ще има четвърта вълна, ако не ваксинираме хората. Ако няма масова ваксинация до септември, поне 2 млн. имунизирани българи, то ще има голяма вълна", завърши проф. Огнян Кунчев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Проф. Балтов: Вярвайте на науката и се ваксинирайте!

„Откъм здравни проблеми никой не може да се оплаче в тази трета вълна – няма върнати пациенти, оказва се адекватно лечение на болните. Надявам се, независимо че мерките не са най-строгите, хората да осъзнават, че искаме да намалим натиска върху болниците, върху интензивните сектори“. Това каза пред БНР проф. Асен […]