Проф. Петър Стоянович: Не може още да се возим на съветските самолети

NetNews

"Ние трябва да сме ефективна част от НАТО и ЕС. Няма как да бъдем с единия крак винаги навън, защото едното краче иска да бъде обуто с друга маратонка".

Това каза пред БНР в Деня на българската армия историкът проф. Петър Стоянович.

Той подчерта, че България трябва да си даде ясна сметка дали е правилна политиката да поддържа войска и въоръжение, което се изисква от един малък партньор в НАТО, каквато е страната ни:

"Не става така – да се возим все още на съветските самолети от преди 100 години, няма как винаги да вземаме някакви лодки, които са трета ръка. По този начин ставаме все по-маргинални, а това не би трябвало да е нашата политика. И ние трябва да си дадем малко зор и да направим нещо повече и за пехотата, военноморските сили и авиацията".

По думите на проф. Стоянович високият рейтинг на армията идва от това, че не се е налагало да бъде изпитана нейната реална боеспособност.

"Никога не трябва да забравяме, че миналото ни може да ни прави много горди и много впечатляващи, когато се сещаме за своите предци, но нито ще ни запази бъдещето, нито ще ни гарантира сигурността срещу някакви чужди заплахи", каза още историкът.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Туризмът: Няма как да не ни притесняват отменените полети от Русия

"Всеки пазар е изключително ценен за българския туризъм". Това заяви пред БНР Елена Иванова от Съюза на собствениците на хотели в "Слънчев бряг". Тя коментира в предаването "12+4" решението на Русия да спре чартърните полети до България, с което потокът от руски туристи към черноморските курорти у нас е под […]