Проф. Топалов: Признаваме идентичността на македонците, но те фалшифицират историята

NetNews

''Имаме договор с Република Северна Македония от 2017-а година, но те не го спазват, а се опитват да го заобиколят с разни планове''. Това заяви проф. Кирил Топалов пред БНР по повод обявения от премиера на Република Северна Македония Зоран Заев екшън план за сваляне на напрежението с България.

Членът на Междуведомствената комисия за изясняване на историческите спорове между двете страни е категоричен, че България винаги е гледала на Северна Македония като на кръвни роднини, а "те гледат на нас със свирепа враждебност".

"Страната ни признава идентичността на македонците, тя е от 1944-та година, но въпросът е, че те фалшифицират историята", посочи проф. Топалов

По думите му, ако македонците искат да говорят с българите полезно и смислено, трябва първо да преоценят неверния възглед към историята си:

"Може ли част от българското население, която е част на бежанци от Македония, да приеме, че прадядовците и дядовците им са били небългари и са говорили небългарски език. Това е абсурдно! От тях се иска само най-малкото нещо – да признаят историческите си корени, оттам нататък пътят им е отворен за навсякъде", добави той.

Проф. Кирил Топалов прогнозира, че която и партия да спечели изборите през април, курсът на България спрямо югозападната ни съседка няма да бъде променен:

"Македонците да не се надяват много на това, че след изборите Бойко Борисов или друг, който спечели, ще вземе друга линия. Никой няма да поеме друга линия! Линията на национално-историческото достойнство никой няма да я промени. Това е политическо самоубийство и в Скопие трябва да го знаят", обобщи проф. Кирил Топалов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Само 1,2% са ваксинираните в България

"В момента 1,2% са ваксинираните в България", съобщи пред БНР проф. Красимир Гигов, ръководител на Националния ваксинационен щаб. Той подчерта, че до края на февруари ще се получат над 100 хиляди дози ваксини, което значи, че вече няма да има проблем с ваксините като ограничаване на броя на имунизираните. Като […]