Проф. Чорбанов: Българската ваксина чака разрешение за експерименти с животни

NetNews

Досега никога не е имало такава масова имунизация в световен план и е нормално да има странични реакции при малък процент от ваксинираните. Така проф. Андрей Чорбанов, ръководител на лаборатория по експериментална имунология в Института по микробиология на БАН, коментира в „Лице в лице“ новините за смъртни случаи в Норвегия след поставяне на доза от препарата на „Пфайзер“/ „Бионтех“ срещу COVID-19.

По думите му норвежкото правителство е излязло с декларация, че не намира връзка между ваксините и леталния изход на пациентите.

„В скандинавските страни са имунизирани много възрастни хора, действително починалите са били много възрастни хора. При възрастните хора имунната система изобщо не функционира нормално, не е предвидено хората да живеят по 80-90 години. Затова в развитите общества, където има развита здравна система, има такива хора, а в Третия свят – не“, каза проф. Чорбанов.

Той добави, че затова при възрастните хора се очакват повече странични реакции и те са рискова група при почти всички заболявания. Според него все още не е ясно какъв период ще трае имунитетът след ваксинация срещу COVID-19, но се предполага, че реимунизация ще се налага поне след година.

„Изследвания показаха, че вирусът прекарва страшно много време в организма, без да има изразена патогенеза. В много от случаите става въпрос за реактивиране, а не за повторно заразяване“, обясни проф. Чорбанов и допълни, че при до 5% от хората ваксината и вирусът не им влияят.

Проф. Чорбанов коментира, че според него ограничаването на контактите между хората не е задължително условие за ниска заболеваемост. Той даде пример с Франция, Великобритания и Израел, където има сериозни ограничения, но в момента бележат пореден пик на новозаразени.

„Разпространението на заразата не става на улицата или в градския транспорт, а в тесния семеен кръг. Ние не можем да ги затворим за повече от няколко дни, хората контактуват, трябва да работят. В Египет и Танзания, например, няма никакви мерки и няма пик на заболеваемост“, посочи той

Имунологът обясни, че в момента БАН очаква да получи разрешение за започване на експериментите с българската ваксина върху животни. Той заяви, че ако се имунизират по 10 хил. души на ден, 65% от населението на България ще бъде ваксинирано за около 400 дни.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Хората с диабет трябва да се ваксинират бързо

Италиански здравни експерти предупредиха, че коронавирусната пандемия е поставила под заплаха високорискови групи като хората с диабет, предаде SIR (Servizio Informazione Religiosa). Джанкарло Икарди, координатор на ваксинационния отдел към Италианското дружество по превантивна медицина (Siti), каза, че хората с диабет имат по-голям шанс от развитието на усложнения, ако са заразени […]