Радев към хърватския президент: Общият ни път не трябва да е състезание, а партньорство

NetNews

България и Хърватия ще обединят усилията си за задълбочаване на европейската интеграция на двете държави. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на министър-председателя на Република Хърватия Андрей Пленкович, които проведоха среща вчера в София. Разговорът бе проведен в рамките на Шестата Среща на върха и Бизнес форум на Инициативата „Три морета“ в Националния дворец на културата в София.

Членството на България и Хърватия в Шенген бе сред акцентите в разговора между Румен Радев и Андрей Пленкович. Обща бе позицията, че постигнатото от двете страни следва да бъде признато и да води до резултати. Българският държавен глава открои ефективната борба с корупцията, престъпността и нелегалната миграция като ключов фактор за напредъка на страната ни в амбицията за членство в Шенген. „Имаме общ път по тази тема и по нея трябва да има не състезание, а партньорство“, изтъкна хърватският министър-председател.

Европейската перспектива на Западните Балкани също беше обсъдена по време на срещата. По думите на Андрей Пленкович, в интерес на целия регион е да бъде постигнат напредък в разговорите за присъединяване на Република Северна Македония. Българският държавен глава посочи, че диалогът с югозападната ни съседка е възстановен през последните месеци и именно това е пътят за постигането на устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения на България и Република Северна Македония, които да открият началото на преговорния процес за членство в Европейския съюз за нашата съседка.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Екстремните горещини ще станат редовно явление?

Според едно изследване, без изменението на климата нямаше да се стигне до екстремните горещини, завладели през миналите дни западните части на Северна Америка. Това твърдят авторите на изследване, проведено в рамките на проекта World Weather Attribution (WWA), резултатите от което обаче все още не са публикувани в научно списание. В […]