Район „Средец“ се обяви против надстрояването на емблематична за София сграда

NetNews

Посредством експертно становище от столичния район "Средец" се обявиха против надстрояването на сградата, в която се помещава Съюзът на българските художници (СБХ). Тя се намира на ул. "Шипка №6", a въпросът е актуален, защото главният архитект на Столична община е издал заповед, с която разрешава надстрояване на сградата, която е част от културно-историческото наследство на София и страната.

В становището на район "Средец", подписано от кмета на района Трайчо Трайков, се изтъква, че сградата на СБХ е характерен обект за архитектурата на българския модернизъм и това, че България е подписала международни документи, отнасящи се за опазване на културно-историческото наследство.

В становището се посочват и мотиви, свързани с градоустройствените показатели, а също така има позоваване на Закона за авторското право.

Цялото становище можете да видите в този линк – – – – > http://sredec-sofia.org/bg/post/2004/zhapoved-ra50-56-01-02-2021g-za-izrabotv?fbclid=IwAR1CQUn-hm64UVbxCg9AlVBwcDFZk-aNVTrZv-pxOaYOwQEK7vu3JYwqlB8

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Предвиждат 2-ро място за Виктория на Евровизия

Колкото повече наближават финалите на тазгодишния конкурс Евровизия, толкова повече интересът към песните започва да се увеличава. Това можеше да се очаква – във време на световна епидемия и на практика почти тотално затваряне на културния живот всяко събитие, свързано със сценичните изкуства, е добре дошло, пише offnews.bg. Песните в […]