Рекордна смъртност изчерпа гробните места у нас

NetNews

Черен рекорд по смъртност отбелязва страната ни в последните 18 месеца, като причината за това не е само върлуващата пандемия от COVID-19. Това показват данните на Националния статистически институт за броя умирания в България по седмици в периода 2016-2021 г., цитирани от Монитор.

От данните става ясно още, че през пандемичната 2020 г. средно седмично у нас живота си са загубили 2388 души, а само за първите 21 седмици на 2021 г. цифрата скача до ужасяващите 2852 починали седмично. В предишните 4 години, от 2016 до 2019 г., средната цифра на умрелите у нас седмично се е движила между 2019 до 2062 души.

Тревожна подробност е, че за последните 18 месеца, в които страната ни е засегната от пандемията от коронавирус, живота си са загубили близо 35 000 души повече от предишните години. В същото време обаче в Единната информационна система е посочено, че официалният брой на жертвите на COVID-19 от началото на кризата у нас е 17 854. Каква е причината за повишената смъртност, довела до загубата на живота на още над 17 000 души, обаче не става ясна.

Още през 2020 година обаче експерти заявиха, че заради пандемията са намалели смъртните случаи при други рискови фактори като катастрофи и трудови злополуки. Увеличеният брой на починалите у нас обаче доведе и до друг проблем освен демографския – много общини в страната започнаха да отчитат, че гробищните им места драстично намаляват или дори вече са на изчерпване. Заради пандемията се е увеличил и броят на служебните погребения.

В София за последната година са дадени малко над 39 хиляди лева. Броят на починалите и погребани е 261 човека, съобщиха от Столичната община. Общо 31 служебни погребения са извършени в община Бургас от 13 март 2020 до 13 март 2021 г. От тях 23 са за миналата година, а останалите 8 – за първите три месеца на 2021 г.

В Стара Загора служебните погребения за периода март-декември 2020 г. са общо 22. Общината предоставя по 300 лв. за най-евтиния ковчег.

Русенската община поема ангажимента да поддържа осем години гробовете на починали, на които е извършено социално погребение. Общо 21 такива погребения са извършени в периода от 13 март 2020 г. до 13 март 2021 г., съобщават за „Монитор“ от общинското предприятие „Обреден дом“. Оттам уточняват, че няма данни сред тези лица да е имало починали от COVID-19.

Разходите са изцяло за сметка на общината. Услугите включват издаване на смъртен акт, обличане на покойника, отпечатване на пет некролога, осигуряване на типов ковчег и надгробен знак, превоз на покойника до гробищния парк, изкопаване на гробното място и поддържането му. От „Обреден дом“ допълват, че социални погребения се извършват на бездомни, безпризорни, самотни хора без близки и роднини, настанени в заведения за социални услуги и регистрирани в службите за социално подпомагане. Прави се предварително проучване от общинския отдел „Социални дейности“ и се изготвя анкетна карта. Необходимо е също близък човек или служебно лице писмено да декларира обстоятелства за починалия, като се приложи акт за смърт.

Макар че съществува недостиг на свободни гробни места в гробищните паркове „Чародейка“ и „Басарбово“, криза, каквато има на други места в страната, няма. Наскоро обаче бяха увеличени цените на редица услуги с промяна в общинска наредба. Мотивът е, че те не са променяни от 2010 г. и освен това повечето средства щели да позволят да се поддържат парковете. Изчислено е, че цената на едно погребение, организирано от общинското предприятие „Обреден дом“, ще поскъпне с не повече от 50 лева.

С решение на общинския съвет в Хасково за едно социално погребение общината плаща 315 лева, а то се извършва от общинския обреден дом. През 2020 година е имало 17 служебни погребения, всички по християнски обичай. За тях са платени 5355 лева. През 2021 година са извършени 7 служебни погребения – 5 християнски и 2 мюсюлмански. За тях са отделени 2205 лева. В периода 13 март 2020 до 13 март 2021 са извършени 19 погребения за сметка на общината.

Няма увеличение на служебните погребения заради пандемията от коронавирус, съобщават от общината. Извършените социални погребения в рамките на година в община Кюстендил са общо 13, като стойността на едно погребение е 180 лв. с ДДС. В Кюстендил обаче капацитетът на новите гробни места в новия гробищен парк е изчерпан, макар че първите погребения в него са направени през 2003 година, а площта му е 45 дка. Там разширение не се предвижда, тъй като по ЗУТ трябва да има определено отстояние от жилищни сгради, а в последно време с. Лозно се разрасна откъм такива в посока към гробищния парк.

В Пазарджик общината купува 2 дка земя, за да разшири гробищния парк Община Пазарджик ще закупи около 2. 000 кв.м земеделска земя, за да разшири гробищния парк в града. Новата територия е нанесена в кадастралната карта и регистрите на града. Общината ще купи имота на цена от 9670 лева, а съветниците упълномощиха кмета Тодор Попов да извърши процедурата по закупуването на имота.

„Тия малки парцела са палиативно решение, но ще помогнат да закърпим положението до края на годината“, коментира кметът. „А от следващата година вероятно ще прехвърлим гробищния парк през канала, който минава в долната част, в посока село Добровница и ще го разширим с още територии, които да ни дадат възможност за едно по-дългосрочно решение, пояснява пазарджишкият градоначалник.

На пазарджишкия гробищен парк засега няма такава услуга, но в Пловдив и София има.

„Нямаме и традиция да кремираме покойните, но да видим как ще се приеме, хората да знаят, че има и такава възможност“, подчерта Тодор Попов.

Само в Шумен има достатъчно места Няма недостиг на гробищни места в Шумен, показва проверка. През 2017 година беше гласувано разширяване на гробищния парк в града със 113 декара. Площта е достатъчна за 7372 гроба, които са при заложени прогнозно 920 погребения годишно в 36 нови парцела. При такава прогноза новите 36 парцела осигуряват места за 8 години напред, а като се има предвид, че част от починалите се погребват в стари семейни гробове, Шумен е осигурен с гробове поне до 2026-2027.

Шуменският гробищен парк граничи с незастроени площи, частни имоти и има възможност да се разширява чрез отчуждаване. За последното разширяване през 2017 са отчуждени 18 частни имота, за които са платени 50 хиляди лева. От 13 март 2020 година досега са извършени 28 служебни погребения. Погребението на християнин струва 266 лева, на мюсюлманин – 208 лева.

Решението за служебно погребение се взима съвместно със социалните служби за лица, които отговарят на критериите, но има и хуманитарни казуси, които не са свързани с имотното състояние, а например с това, че починалият няма близки, които да го погребат.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

САЩ към Турция: Подпишете се, че се отказвате от руските ракети!

Съединените американски щати поискаха от Турция да не използва руските зенитно-ракетни системи С-400, предаде турският вестник „Хюриет”. Вашингтон очаква Анкара да даде писмен ангажимент, че се отказва от С-400. Твърди се, че администрацията на американския президент Джо Байдън е искала да представи съответния документ на Конгреса: ако турската страна се […]