Реформи, ред и ваксини искат кандидати от извънпарламентарната опозиция

NetNews

Кандидат-депутатите Велизар Шаламанов от "Демократична България", Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!", Цветан Цветанов от "Републиканци за България" и доц. Атанас Мангъров от АБВ, представиха в ефира на бТВ приоритетите си и позициите си в предизборен дебат на представители на извънпарламентарните политически партии.

В новия парламент моята цел ще бъде той да е уважаван, в него ще поставя като приоритет иновациите, технологиите и цифровизацията, както и киберсигурността. Това е позволи да има промяна във всички сектори, обяви Велизар Шаламанов.

Според Татяна Дончева приоритет трябва да бъде отстраняването на мафията и мутрите от властта. Това беше искането на площадите , това трябва да бъде и наша цел, посочи тя.

"Ние от "Републиканци за България" сме за държава с правила, върховенство на закона, електронно управление, което ще доведе до прозрачност и намаляване на корупцията", отбеляза Цветан Цветанов.

Според доц. Атанас Мангъров най-важното е да се сложи ред в справянето с тази епидемична криза, в момента нещата са оставени на самотек, а на второ място – трябва да се промени системата на здравеопазването.

Битката с COVID- 19 и мерките срещу кризата

"Работещ модел е, когато кризата се управлява съгласно закона при ясен модел и ясна комуникация, а това липсва, както липсва отговорност, отбеляза Шаламанов. Той посочи че е нужна организирана ваксинация за най-уязвимите и спазване на противоепидемичните мерки, съчетани с икономически мерки", заяви Велизар Шаламанов.

Според Цветан Цветанов трябва да има национална стратегия, а не да се прехвърля отговорността към регионалните инспекции. "Ако се правят на централно ниво, ще има противопоставяне", смята той.

Хаосът е невъобразим, заяви Татяна Дончева. Според нея не е важно да се каже какво ще бъде затворено, а как ще намалим смъртността.

"Човек остава с впечатлението, че сме необятна страна и има области, които нямат нищо общо една с друга. Това, че всеки е оставен да прави каквото иска, показва, че няма план", смята доц. Мангъров.

"План за ваксините има, но прилича на учебник по литература – не става ясно какво смята да правят управляващите", добави Татяна Дончева.

"Бих подходила практично за вноса на ваксини, но не бих влязла в конфликт с ЕС, но при всички случаи бих решила въпроса с бройките ваксини и системата за ваксиниране", заяви тя.

Правителството нямаше готовност за получаването на ваксините, припомни Цветанов. Видяхме как се прекарват първите ваксини с микробуси, свързани с търговски вериги, каза той.

Според доц. Мангъров ваксините ще решат кризата, стига да ги има. Ние сме суверенна страна, нищо че сме в ЕС. Ако искахме да вкараме ваксини, щяхме да го направим, както други страни, смята той.

Според Велизар Шаламанов благодарение на ЕС имаме достъп до най-добрите ваксини, но проблемът е в управлението, включително и ниският авторитет на България в ЕС.

Трябва да се раздели заплащането на медицинския труд от заплащането на лечението, заяви доц. Мангъров на въпрос за реформа в здравеопазването. Според него, за да се овладее третата вълна на коронавируса, трябва да се спре с въвеждането на мерки, защото се е доказало, че са безсмислени. Според Цветанов това може да се случи с ваксинация.

"Българските деца в продължение на две години ще бъдат системно неходили на училище с огромен пропуск в обема на учебния материал", заяви Татяна Дончева. По думите ѝ правителството трябва да се занимае с компенсация на учебния материал.

Велизар Шаланаво добави, че са нужни добро спазване на мерките и ваксинация, както и цялостна кампания за икономическо компенсиране.

Правосъдие и сигурност

Трябва ни истинска и сериозна съдебна реформа, за да имаме независим съди и отчетна прокуратура, посочи Велизар Шаламанов.

Изгонването на мутрите и мафията от властта е много важно, както и ревизията на управлението на Борисив и Пеевски, особено на големите поръчки, посочи Татяна Дончева.

България е външна граница на ЕС, трябва да направим така, че квалификацията на служителите на МВР да бъде подобрена, и да се намалят жертвите по питащата, посочи Цветан Цветанов като приоритети на тема "Сигурност".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Николай Киров: Мачът срещу Лудогорец е най-трудната среща за сезона

Старши треньорът на Арда (Кърджали) Николай Киров определи гостуването на Лудогорец утре като най-трудния мач за тима му през сезона. През есента кърджалийци измъкнаха 2:2 от разградчани. Белия обаче отчете, че оттогава съперникът е силно променен, като основната вина за това е на новия му наставник Валдас Дамбраускас. "Имаме известни […]