Росен Миленов пред ФАКТИ от Съдебната палата: Днес не трябва да клякаме пред мафията

NetNews

Днес протестиращи граждани, начело с гражданския активист Росен Миленов, влязоха в Съдебната палата в София с искания за оставка и арест на главния прокурор Иван Гешев.

Поводът за спонтанното гражданско недоволство е вчерашното нахлуване на Прокуратурата в МВР.

Очаква се около 19 ч. днес около и в Съдебната палата да има множество български граждани, тъй като за този час от дни е обявен протест, а освен това някои политически субекти – като „Демократична България“, призоваха привържениците си на протест срещу главния прокурор.

ФАКТИ припомня, чe прeд bird.bg cлужeбният миниcтър нa вътрeшнитe рaбoти Бoйкo Рaшкoв вчeрa зaяви, чe Прoкурaтурaтa e прeтърcилa кaбинeтa нa eдин oт cлужитeлитe, кoитo учacтвaт в прoвeркaтa нa пoдcлушвaнeтo нa пoлитици. Става въпрос за Ангел Папалезов, началник на сектор „Културно-исторически ценности“ в ГДБОП, срещу когото вече има и повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, трафик на предмети от културно-историческото наследство и пране на пари.

Рaшкoв oбяви още, чe Прoкурaтурaтa e извикaлa нa рaзпит нoвитe шeфoвe нa Държaвнa aгeнция „Нaциoнaлнa cигурнocт“ (ДAНC) и Глaвнa дирeкция „Бoрбa c oргaнизирaнaтa прecтъпнocт“ (ГДБOП)

„Видно е за всички, че Прокуратурата е срещу другите институции, които се опитват да извадят извършени престъпления от старото управление“. Това каза пред ФАКТИ гражданският активист Росен Миленов, който и към момента продължава да е в Съдебната палата пред кабинета на главния прокурор по обявените по-горе причини.

Припомняме, че Миленов, който е и бивш служител на службите ни за сигурност, вчера бе гост на нашата медия.

„Прокуратурата в момента „опъва чадър“ над старите управляващи. По най-грубия начин. Такава ѝ е ролята. Тя си служи с процесуално-следствени действия, с които се ограничават основни конституционни права на гражданите. Това не е административна проверка! Става въпрос за наказателно преследване. За това говорим, че главният прокурор, в лицето на Иван Гешев, извършва престъпление. А когато някой извършва престъпление – независимо дали е главен прокурор, премиер, или президент, трябва да бъде подведен под наказателна отговорност“, заяви гражданският активист.

От медията ни попитахме Миленов дали старите управляващи са наредили действията срещу Папалезов, а той ни отговори така: „Те го назначиха, те го водят“.

„Намираме се пред кабинета на главния прокурор. Ще останем тук до оставката му. Искаме и съдействие от МВР – да изпратят разследващи полицаи. Както той (б.р. Иван Гешев) влиза в други институции, ние искаме арест. Ако не – граждански арест. Искаме съдействието на вътрешния министър Бойко Рашков, защото когато има явни факти, които сочат към извършване на престъпление, разследващите органи, които по НПК са и разследващите полицаи, трябва да се сезират. Ако позволим само той да влиза и да мачка закона, той ще продължи. За това трябва да се спре този престъпник“, каза събеседникът ни, който е „основен мотор“ на протеста в Съдебната палата.

Според Миленов и за това действие на Прокуратурата има основание Гешев да бъде арестуван:

„Силовият апарат, в лицето на МВР и ДАНС, е с изключително голям инструментариум и възможности, за да придобие достатъчно данни, които са необходими по НПК, за да се извършат първоначални следствени действия – претърсване, разпит на свидетели. Аз и вчера го казах (във ФАКТИ), че той (б.р. Иван Гешев) може да бъде обвързан по чл. 321 от Наказателния кодекс – организирана престъпна група, с много лица. Както той поръчково обвързва всички в ОПГ – така взимаха бизнеси, мачкаха неудобните, по същия начин трябва да се върне като бумеранг. Тоест тези, които днес вече не са институции на мафията – МВР и ДАНС, да се задействат. Както казах, имат необходимите правомощия, съгласно НПК, за да се пристъпи към първоначални следствени действия при неотложност – тоест когато има опасност да се укрият доказателства за едно извършено престъпление“.

„Днес не трябва да клякаме пред мафията. Клекнем ли, значи сме се предали. Една година клякахме и ни мачкаха, сега трябва да сме много по-радикални“, завърши Росен Миленов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

В Гърция арестуваха крадец на ваксини срещу COVID-19

Мъж на 42 години беше арестуван в Гърция за кражба на два флакона ваксини срещу COVID-19 от ваксинационен център в Перистери, Западна Атина, вчера, съобщава в. "Катимерини". Полицията заяви, че мъжът, предполагаем наркозависим, е посетил центъра, за да бъде ваксиниран. Той бил арестуван, след като персоналът съобщил, че два флакона […]