Румен Гечев: Желязков и Борисов дължат отговори за летище „София“

NetNews

Росен Желязков и Бойко Борисов дължат отговори на българския народ защо най-бедната нация в ЕС трябва да плаща сметките на чужди инвеститори и да пълни чекмеджета. Това каза проф. Румен Гечев от БСП по време на пресконференция в централата на партията относно сделката за летище "София".

Той припомни още, че сключването на самата сделка за концесия на летище "София" е предизвикала остра реакция от страна на БСП в парламента, от неправителствени организации, от икономически експерти и от журналисти от множество медии.

"Оказа се, че правителството не може да обясни защо дава сделката на фирма, която предлага ниска цена. В същото време предлага само по-големи инвестиции и съответно второ, трето място за концесионни такси. Тогава обяснението е много лесно- правителството е искало да сключи договор с концесионер, който ще плати веднага тези 550 млн. лв. без ДДС, за да ги усвои преди изборите, без да го интересува какво ще стане с инвестициите", каза още проф. Румен Гечев.

Той зададе въпрос какво ще стане, ако концесионерът в първите 10 години си "вземе шапката" и напусне.

"Какво става с интереса на българската държава, какво става с обещаното строителство на трети терминал? Кога ще бъде подобрен и преформатиран първи терминал и втори след като те сега започнаха да се извиняват, че няма да могат да си изпълнят програмата заради COVID-19? Тогава в крайна сметка българското правителство какво прави – усвоява парите сега и веднага преди изборите, след което остава на следващите правителства да решават проблеми, които не са само икономически. Те са свързани с националната сигурност. Освен това, че това правителство иска да направи сериозна отстъпка в десетки милиони на концесионера, те поставят под риск въздухоплаването в България, българския износ и туризъм", заяви още проф. Гечев.

"В предварителния договор, концесионерът беше поел ангажимента да не променя летищните такси, сега концесионерът поставя въпроса, че поради очакваните по-ниски приходи, не само че искат да отлагат плащането на концесионните вноски, но те заявяват, че най-вероятно ще увеличат летищните такси. Таксите по кацането на самолети, по обслужването на пътници. Това значи, че българското правителство поставя на риск българския туризъм, тъй като промяната в летищните такси, ще доведе до промяна в цената на билетите. Като икономисти ще ви кажем, че тук рискът е за българския износ", изтъкна още той.

"Вярно ли е, че поради COVID – 19 и затрудненията по сухопътните граници, изведнъж се оказа, че самолетното карго може до някъде да компенсира този проблем?", попита още проф. Гечев. Той зададе и въпросът какво ще стане, когато концесионерът увеличи летищните такси. Проф. Гечев обясни, че това ще оскъпи износа на българските фирми, вноса на българските фирми и ще създаде допълнителна тежест върху българската икономика.

"Нека г-н Желязков, министърът на транспорта да отговори – защо е избран за министър и защо това правителство е избрано. Те са избрани, за да улеснят развитието на българската икономика и да привличат чужди инвеститори, които да дойдат с техни средства, да строят и да печелят в България или те подписват някакви договори, при които най-бедната нация в ЕС трябва да плащаме на инвеститорите", коментира още проф. Гечев.

"Ние за дадохме въпросите към г-н Борисов и г-н Желязков. Те дължат на българския народ отговори защо най-бедната нация в ЕС трябва да плаща сметката на чужди инвеститори и да пълни български джобове или чекмеджета", каза още проф. Румен Гечев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Варна затвори музеите, остави моловете

От 00:00 часа на 12 март за две седмици се затварят кина, музеи, галерии във Варна, съобщи бТВ. Забраняват се сценични прояви, концерти, занятия от танцово, творческо и музикално изкуство. Засега моловете остават отворени, но още вчера беше обявено, че непълнолетни лица могат да ги посещават само с придружител. Извънредни […]