Румен Радев: Президентството е стожер на държавността (ВИДЕО)

NetNews

През изминалата година отстояване на върховенството на закона и стожер на държавността бяха основни политики през 4-та година от мандата ми. Това каза държавният глава Румен Радев по време на пресконференция по повод четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност.

Той припомни, че е продължил с твърдия курс на защита на конституцията.

Институцията ни бе стожерът, който не допусна гласът на българите и исканията им за оставка да бъдат удавени в разразилата се пропагандна война.

„За съжаление, г-жа Йотова тази година не е сред нас. Нека ѝ пожелаем бързо оздравяване и да се завърне с нейната креативна енергия“, коментира отсъствието на Илияна Йотова, която е с положителен тест за коронавирус.

„Измина година на бурни, драматични събития, които ускориха хода на промените. Действителността налага да имаме институции с ясни приоритети и предвидимост в своите действия. Още в началото на миналата година снех доверие от правителството. Това бе акт на политическа отговорност. Изригналите половин година по-късно протести потвърдиха правотата на мотивите ми. Президентската институция не се скри зад институционален комфорт.

Подкрепи исканията на протестиращите с присъствие и настояване за оставки. Институцията ни бе стожерът, който не допусна гласът на българите и исканията им да бъдат удавени в разразилата се пропагандна война. Президентската институция бе онази, която заемаше рационални позиции по отношение на COVID-19“, заяви Румен Радев.

По думите на Радев действителността налага да има институции с ясни приоритети и предвидимост в своите действия.

„Само ще маркирам щрихи от изминалата година и ще насоча фокуса върху приоритетите през настоящата. Както знаете, още в началото на миналата година снех доверие от правителството. Това бе акт на политическа отговорност срещу острата криза в управлението, корупцията и разхищенията, разпада на държавността и организираното настъпление срещу гражданските свободи”, каза още Радев.

„Изригналите половин година по-късно протести потвърдиха правотата на мотивите ми за снемане на това доверие. Президентската институция не се скри зад институционалния комфорт, а отново бе на висотата на очакванията на българското общество и подкрепи справедливите искания на протестиращите с присъствие и настояване за оставки. С обръщения и директен призив към Народното събрание”, добави държавният глава.

Президенската институция продължи да бъде бариера срещу лобизма, каза още президентът. И напомни за седемте су ветата, от които мнозинството в парламента отхвърли пет, но прие две.

Твърдият курс в защита на конституционализма и сезирането на КС за временната комисия в Народното събрание разколеба вносителите на проекта за нова конституция и той набързо приключи още по-жалко, отколкото бе стартирал.

Стратегическият съвет към "Дондуков" 2 е разработил национален стратегически документ за развитието на страната, припомни Румен Радев.

Президентството мобилизира силен експертен капацитет, разработи и предложи конкретни проекти в Плана за възстановяване и устойчивост на България, с цел да се преодолят дефицити в плана на правителството. Очаквам от правителството да обясни ясно кои проекти ще бъдат приети, и ако се отхвърлят тези 5 проекта, с какви мотиви. Защото те имат важно значение за критични области в България – образованието, с перспективни решения за енергетиката, с много важни решения в областта на здравеопазването. Както и създаването на национален център за контрол и управление, който ще позволи ефективно наблюдение в реално време върху цялата територия на страната за замърсяване, състоянието на реките, пожари, за незаконна сеч, ефективност на селскостопанската дейност, така че всички да имат достъп до информация какво реално се случва в България, изброи президентът.

Моралните устои на обществото ни се доказаха, че са по-силни от икономическата криза в рамките на кампанията "Българската Коледа", каза още държавният глава. Той даде пример и за отпуснатите стипендии в рамките на инициативата "Подкрепи една мечта".

Диалогът ни с културните институции и организации беше фокусиран върху проблемите от пандемията и липсата на социална защита за всички културни дейци, отчете още Радев.

Външната политика беше сведена до минимум като директни срещи и посещения, но въпреки това продължихме да водим активна международна дейност с онлайн срещи и конференции за отстояване на българската позиция, както и редица телефонни разговори.

Тази година България пое домакинството на инициативата "Три морета", която цели да ускори икономическото развитие на региона на Източна Европа с по-голяма свързаност и да направи по-бързо икономическото и социално сближаване със Западна Европа.

Очаквам в скоро време да подпишем междудържавно споразумение за научно-техническо сътрудничество със САЩ, което да отвори вратата за инвестиции в областта на социалните технологии, заяви още президентът.

Припомняме, че Радев встъпи в длъжност като президент на 22 януари 2017 г.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Автоинструктори са готови на нови протести срещу спорна наредба

Автомобилни инструктори продължават да изразяват недоволството срещу превърналата се в спорна Наредба 37, определяща условията и реда за обучение на кандидат-шофьорите. Според инструкторите тя блокира работата на учебните центрове. Според председателя на сдружение "Български автоинструкторски съюз" Трендафил Маринов, цитиран от БГНЕС, нови протести също са възможни. "Ако се стигне до […]