Румънска медия за ситуацията у нас

NetNews

Румъния ни удари шамар. Въпреки че България вървя ръка за ръка със северната ни съседка по пътя към евроинтеграцията, Букурещ изпревари София по много критерии. Корупцията намалява, върховенството на правото расте. Има осъдени за корупция политици. Румънка е начело на Европейската прокуратура. Румъния ни изпревари. И сега медиите в северната ни съседка са в пълното си право да ни критикуват…. Поводите за това не са никак малко, особено през последната година. Сега обаче на гребена на вълната са американските санкции по закона “Магнитски”, които удариха ключови фигури от обществено-политическия живот у нас. Сред тях – Божков и Пеевски. Санкциите се разчуха доста извън пределите на малката ни България и новината намери място в някои доста авторитетни западни издания, за зла беда на Борисов и ГЕРБ.

Ето и как гледат на ситуацията от румънското издание Ziarul Financiar*

Откакто България се присъедини към Европейския съюз страната полага огромни усилия, за да овладее инфлацията, да намали дълга и дефицитите. Сочена е даже за пример за фискална дисциплина по време на кризата през изминалата година. И в разгара на настоящата криза от ЕС похвалиха решението на правителството да започне подготовката си за приемането на еврото. България се превърна в "екзотичен герой" – не ръба на Европа, решена да стане следващият член на Еврозоната. Не е бунтар като Полша и Унгария.

България най-сетне стана част от механизма ERM II – чакалнята на Еврозоната. Но най-малката източноевропейска държава остана най-бедната и най-изчезваща страна в ЕС. България е вулкан от скандали, някои даже геополитически, не просто вътрешни. Най-големите антиправителствени протести в страната за последното десетилетие избухнаха точно при отварянето на портата на Еврозоната. Те бяха възобновени преди няколко дни, а във фокуса на обществения гняв е главният прокурор на страната Иван Гешев.

Новите протести идват месец преди парламентарните избори и в един друг контекст – провала на бившия премиер Бойко Борисов да спечели нов мандат, санкциите на САЩ по закона “Магнитски”, които засягат български мафиоти с политически връзки. Освен това София се замеси и в шпионски скандал с Русия.

Първият шеф на Европейската прокуратура в историята на институцията – Лаура Кьовеши избра България за първата си международна “мисия”. Кьовеши се приема добре от хората в България, които призовават за радикални съдебни реформи и оставката на Иван Гешев. Критиците го обвиняват в покровителство на олигарси още от встъпването му в длъжност през 2019 г.

Миналата седмица САЩ вкара в санкционен списък шестима български граждани, сред които медийния олигарх Делян Пеевски и бившият хазартен бос Васил Божков. Обвиненията към тях са за огромната им роля в разцвета на корупцията.

Пеевски е член на ДПС – партия на етническите турци в България. Смята се, че е използвал връзките си, за да стане голям играч в сектора на икономиката. Притежава няколко строителни компании, 80% от печатните издания в страната, пишат от в. “Гардиън”.

Вярва се, че Пеевски е замесен и в контрабанда на цигари. Според американското правителство той е използвал влиянието си и е давал подкупи в замяна на протекция. Тази година Пеевски се замеси и в един друг скандал – този с Българската народна банка. Нейната идея е да подпомага малки и средни предприятия, но вместо това е отпускала заеми на компании, някои от които свързани именно с олигарха. Съвсем наскоро пък бизнесменът Светослав Илчовски обвини бившия премиер Бойко Борисов за това, че е помогнал на собственика на фирма “Градус” Иван Ангелов да играе с оборотите на компанията.

Илчовски освен това заяви, че Ангелов е платил на дама, за да обслужи сексуално Борисов.

Миналата година България попадна в центъра на международното внимание, след като швейцарската прокуратура обвини международната банка Credit Suisse в пране на пари и връзки с ОПГ за трафик на кокаин в България. кокаин в България. Разследването продължи 12 години, а делото се фокусира върху бившия професионален боец ​​Евелин Банев (Брендо) – известен като "кокаиновият крал".

Този месец бе разкрито, че правителствената болница “Лозенец” в страната е замесена в схеми с трансплантации на органи, извършени в периода 2019-2021 г. от живи донори от по-бедни държави.

Миналата година Илия Златанов, известен български бизнесмен, напуснал страната, стана част от разследване, което показва как Софийската прокуратура участва в измамна схема срещу Златанов и поема контрола над бизнеса му. Разследването се нарича "Осемте джуджета", по името на известен столичен ресторант, който е известно място за срещи между прокурори, адвокати и мафиоти, пишат от "Свободна Европа".

На фона на тези скандали обаче България ясе хвали от пролетта, че е разбира руска шпионска мрежа, проникнала в Министерството на отбраната и службите. Главният прокурор на страната Иван Гешев встъпва в длъжност през 2019 г. Сочен е за съюзник на бившия премиер Бойко Борисов. Мандатът му изтича през 2026 г.

*Ziarul Financiar е голяма медия в Румъния. Нейни журналисти са носители на редица престижни национални и международни награди.

превод и редакция на Джесика Вълчева

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Жълт код е в сила в сряда за Ямболско, очакват се валежи от 20 до 30 литра на кв. м

Жълт код е в сила в сряда за областите Силистра, Разград, Търговище, Сливен и Ямбол. В тях се очакват краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Сумарните количества на валежите ще са от 20 до 30 литра на квадратен метър.  За 16 юни, сряда, НИМХ издаде предупреждение от втора степен […]