Руското разузнаване дало на шпионите си у нас специални телефони за криптиране на информацията

NetNews

В строга конспирация е действала групата за шпионаж в полза на Русия, разкрита в края на миналата седмица от българските тайни служби и прокуратурата, научи ексклузивно БЛИЦ от адвокат. Източникът ни е участвал в едно от заседанията по делото пред Военния съд, който остави всичките петима обвиняеми в ареста.

Руските специални служби са предоставили специални телефонни апарати на Иван Илиев, т.нар. „Резидента“, които той е раздал на част от участниците в групата. Устройствата имали възможност да криптират заснетата класифицирана информация, която се съхранявала на специални карти с памет.

На брифинга на прокуратурата в петък бяха показани няколко такива карти /на снимките/, както и част от начините, по които те били укривани – във флашки, в запалки или цигарени кутии.

„Резидента“ и участниците в групата за шпионаж имали специална система за комуникацията и предаване на сигнали. Целта е била при евентуално разкритие на престъпната им дейност, другите да бъдат известени и да не се стигне до разкриване на цялата схема. За щастие на българското контраразузнаване тази система не успяла да сработи.

Оказва се, че част от петте къртици не се познавали помежду си, а единственото свързващо ги звено бил т.нар. „Резидент“, чиято съпруга пък доставяла събраната секретна информация в Руското посолство. Жената на „Резидента“ имала перфектно алиби за визитите си в сградата на Руската федерация в София. Тя посещавала консулската служба под претекст, че трябва да получава пенсията си от Русия.

Какво ще се случи с участниците в групата за шпионаж ще е ясно този петък, когато апелативните военни съдии ще решат окончателно остават ли в ареста продавалите тайните на родината си бивши и настоящи офицери от Българската армия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Трагедия почерни младо семейство в Калофер

Жестока семейна трагедия се разигра в Калофер. 32-годишната Иванка К. се натъкна на трупа на 36-годишният ѝ съпруг. Жителка на Калофер подала сигнал в РУ Карлово, че намерила съпруга си прострелян. 36-годишният мъж имал проблеми с алкохола, пиел, но не тормозел семейството си. Живеел заедно със съпругата си, двете си […]