Само 1,2% са ваксинираните в България

NetNews

"В момента 1,2% са ваксинираните в България", съобщи пред БНР проф. Красимир Гигов, ръководител на Националния ваксинационен щаб.

Той подчерта, че до края на февруари ще се получат над 100 хиляди дози ваксини, което значи, че вече няма да има проблем с ваксините като ограничаване на броя на имунизираните.

Като втори проблем проф. Гигов посочи фазовостта на ваксинирането: "От първа до трета фаза имаше преливане. В работни дни има около 5000 ваксинирани, което никак не е малко".

Ръководителят на Националния ваксинационен щаб акцентира, че вече фазите се смесват и през съботните и неделните дни ще бъдат ваксинирани желаещи от други фази, защото в почивните дни не се явяват хората, заявили желание и могат да бъдат заменени.

"Личните лекари са основни фигури по отношение на ваксинирането на неговите пациенти. Ваксини са осигурени. Той прави списъци, организира реда и заявява ваксините, които РЗИ трябва да му предостави. Обсъждаме тази възможност", обясни проф. Гигов.

По думите му общопрактикуващите лекари в четвъртък ще получат по-голяма информация по кратката характеристика на ваксините, разработена от експертните съвети към министъра на здравеопазването.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ioniq, но не Hyundai, ще дебютира на 23 февруари

До сега името Ioniq бе познато като моделно название на електрическите модели на корейската марка, но ето, че то вече ще съществува като отделна марка, която ще бъде изцяло електрическа. Противно на очакванията, първият самостоятелен Ioniq ще носи моделното означение 5, а от компанията разкриват, че нечетните числа са запазени […]