Сандов: Трябва да се спре безпощадното бетониране по Черноморието

NetNews

Бургаският административен съд провежда заседание, на което се разглежда строителното разрешение за обектите край местността "Алепу". Окръжната прокуратура в Бургас протестира решение на екоинспекцията да не се извършва оценка на въздействието върху околната среда за проекта за така наречената подпорна стена и бъдещият ваканционен комплекс. Противосвлачищното съоръжение вече е изградено и е с удостоверение за екоексплоатация, а хотелският комплекс е замразен, защото има висящо дело във Върховния административен съд.

„Следя с очакване бургаският съд да определи, че решението на Регионалната инспекция по околната среда и водите е незаконосъобразно поради причината, че проекта, който видяхме всички, наречен подпорна стена е оказал сериозно въздействие върху околната среда, а предвижданията за изцяло нов ваканционен комплекс със сигурност ще доведат до сериозно въздействие върху околната среда, следователно трябва да бъде направена оценка и ако тя покаже негативно становище, каквото се очаква, то такъв комплекс да не бъде допускан. Аз бях преди седмица в района. Трябва да ви кажа, че са унищожени голяма част от местообитанията за гнездене на морски лястовици и други видове там. Видно, защото те са останали в една много малка част на север от подпорната стена в клифа, в който гнездят. Там имаме доста брутално нарушение на закона и нагъл опит да бъде наречено едно хотелско съоръжение с друго име и през геозащитно съоръжение да бъде направен опит да се построи хотелски комплекс“, каза за БНР Борислав Сандов, съпредседател на „Зелено движение“, депутат в 45-ото Народно събрание от листата на „Демократична България“, който бе част от временната комисия за ревизия на досегашното управление.

По думите му трябва да се спре безпощадното бетониране на последните останали места по нашето крайбрежие, които имат потенциала да привличат туристи.

"Трябва да разберем най-накрая, че България има друг сегмент в туристическия отрасъл, който трябва да бъде опазен, съхранен и развит и той е по-голямата възможност за развитие на туризма. Само с изграждане на хотели, особено на първа линия, това няма да се случи", допълни в предаването "Хоризонт до обед" Сандов.

Той коментира, че трябва да има по-строг контрол върху дейността на концесионерите и когато извършват нарушения да им бъдат налагани санкции.

"Една част от тези концесионери си позволяват да унищожават дюни, една част от тях си позволяват да поставят съоръжения, които са в нарушение на закона, като бетонните постаменти на плаж "Смокиня", една част от тези концесионери си позволяват да не оставят достатъчно пространство за свободно плажуващи, което е вменено по закон, изземване на територии от плажа за други нужди".

Той подчерта, че трябва да се финализира процеса за картиране на дюните.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Системите за безопасност ще заличат механичната скоростна кутия?

В последните години виждаме, че доста автомобилни производители предлагат голяма част от автомобилите си само с автоматични трансмисии или пък механичните такива са предлагани при базовата моторизация и оборудване. Това от части се дължи на намаляващия интерес към традиционните „ръчки“, но също така и от чисто технически инженерни и технически […]