Санкциите на САЩ: Илко Желязков, зам.-председател за контрол на СРС, излезе в отпуск

NetNews

Заместник-председателят на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков е излязъл в отпуск от днес. Вчера до края на деня той бил на работа, информира БТА с позоваване на директора на бюрото Пламен Иванов.

Пред агенцията Иванов уточнил, че вчера е разбрал, че Желязков е част от списъка, оповестен от американските власти. Според закона Желязков остава на работа, защото е избран от парламента и само това е институцията, която може да го освободи.

Преди да стане заместник – председател на Бюрото за контрол на СРС Илко Димитров Желязков беше действащ директор в Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“. В същото време той е бил председател на съвета на директорите на ТЕЦ „Марица Изток 2“ АД, както е и член на Съвета на директорите на търговското дружество „Ай Си Джи Би“ АД.

През 2001 г. обаче е освободен от структурите на НСС като според публикации в медиите, отстраняването му е за злоупотреби с информация, нелоялност и извършване на корупционни действия.

Според обвинението бившият депутат Делян Пеевски е участвал в корупционни действия чрез своето подставено лице, Илко Димитров Желязков ("Желязков"), бивш заместник председател в Държавна агенция за технически операции (ДАТО) и бивш служител в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) който е назначен за заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства през 2018 г.

Пеевски използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна.

От 2019 г. Желязков бил предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация на Желязков, която да бъде предавана на Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни длъжности и е осигурявал месечен подкуп, се казва в мотивите за налагане на санкциите от САЩ.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ямболия получи 12 години затвор за причинена смърт след грабеж

Върховният касационен съд остави в сила решение на бургаските апелативни съдии, с което потвърждават 12-годишната ефективна присъда на мъж, извършил грабеж, придружен с тежка телесна повреда и последвала смърт на 80-годишен пенсионер в Ямбол. Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален строг режим.