Сачева: Предложенията на БСП са утопии

NetNews

Всички сектори, които са затворени в момента биха могли да кандидатстват по мярката „Запази ме“. Това заяви министърът на труда и социалната политика и областен координатор и водач на листата на ГЕРБ-СДС в Добрич Деница Сачева в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

Думите ѝ са по повод актуализираната заповед за временно ограничените икономическите дейности, чиито работници могат да получат компенсация по проект "Запази ме" от държавата заради това, че са в неплатен отпуск.

"Правят се хаотични неща. Въвеждайки ограничителните мерки хората трябваше да знаят, че могат да се възползват от държавното подпомагане", заяви Георги Гьоков – водач на листа на БСП.

"Кризата е световна здравна пандемия и изисква държавнически отговор, не идеологически. На много места в Европа управляващи и опозиция работеха заедно, за справяне с пандемията. У нас дори президентът се противопостави на правителството и казваше, че вирус няма", припомни Деница Сачева.

По думите на Гьоков все повече хора се обръщат за помощ към държавата в моменти на криза. Той посочи, че мерките били малко закъснели.

"Всички мерки, налични в европейските държави, са налични и в България", подчерта Деница Сачева. „Само мярката 60/40 е един милиард лева. 930 милиона вече а разплатена. Предстои да бъдат изплатени още 140 милиона лева. Това са факти", обобщи тя.

"11 милиона са изплатени по мярката 80/20. По мярката „Запази ме“ пък са изплатени 44 милиона лева", отчете социалният министър.

Тя посочи и средствата, изплатени за патронажна грижа. "Всички тези мерки за антикризисни", изтъкна Сачева.

На въпрос какви мерки би предприела БСП, Георги Гьоков каза, че големите средства трябвало да отидат директно в ръцете на хората.

"С мярката 75/0 се прави точно това", репликира го министър Сачева.

По думите ѝ по две от мерките са били запазени 100% от доходите на работниците.

Деница Сачева определи предложенията на БСП като утопии. „Нашите приоритети ще бъдат влизане в еврозоната, без промяна на данъчния модел. Трябва да обвържем социалните плащания със социалната политика. Вашите социални предложения са за над 2 милиарда лева. Нашите предложения са обвързани с реформи в сектора. Социалната политика не е само раздаване на пари“, изтъкна социалният министър.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Тимошенко е готова за коалиция със Зеленски

Юлия Тимошенко обяви, че нейната партия е готова на коалиция с управляващите, съобщи ТАСС. Тимошенко оглавява групата „Отечество“. Тя е готова на коалиция със „Слуга на народа“. Реални преговори за това обаче не са водени. Депутатът от групата Миахайло Волинец преди обяви, че Тимошенко води преговори с държавния глава Володимир […]