Светослав Малинов: Ще има правителство с труден живот

NetNews

Най-важното е фигурата на министър-председателя да е силна и да не оставя впечатление, че някой друг зад нея и управлява. Това каза пред БНР доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра „Политология" във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, бивш евродепутат от ЕНП.

Изглежда, че се връщаме в ситуация на по-висока предсказуемост и рационалност – това става с връщане на диалогичността от страна на ИТН, отбеляза политологът и наблегна върху смяната на тактиката и на тона, както и върху поканата на ИТН към всички партии с изключение на ГЕРБ. Според Малинов от партията на Трифонов са отчели грешката си с представянето на кабинет директно след парламентарния вот.

Ще има правителство, което ще има труден живот и няма да изкара пълния си мандат, което не означава бързи избори, подчерта доц. Светослав Малинов в предаването „Преди всички“.

„Доста време може да бъде полезно едно такова правителство. Ще има тематични мнозинства по определени законопроекти. Това означава нестабилност, известна непоследователност, слабост, което обаче не означава, че това правителство не може да извърши много полезни неща.“

Вероятно нито една от партиите на протеста няма да види реализирана голяма част от своите обещания и това е реалността, коментира Светослав Малинов. По думите му ще трябва да се осъществяват само онези политики, по които има максимално съгласие, което да обхване не само партиите на протеста, но и партии на статуквото.

Оттук нататък партиите на протеста няма да нарастват като партии на протеста, а като партии на добро управление. Те следва да сменят подхода и визията, категоричен е Малинов. „Протестите вече официално свършиха и партиите на протеста са на ръба да станат управляващи.“

„Без диалогичност и прозрачност правителството ще стане жертва на моментни конюнктурни интереси и комбинации, които ще пораждат мнозинство“, предупреди доц. Светослав Малинов.

Може би дойде моментът след тежко, корумпирано управление ГЕРБ да бъде полезна на страната като опозиция, посочи още преподавателят. Доц. Малинов очаква съгласуването и работата по законопроектите да бъде на много по-високо ниво от досегашната практика да се гласува „какво ли не“. Той очерта рисковете:

„Като бройка това правителство ще има многобройна опозиция. Често пъти тази опозиция ще се доближава до мнозинство.“

Нови избори ще са лоши за всички, обобщи Малинов. „Аз дори бих казал катастрофа за политическата система като цяло. Най-важният знак за това е намалялата избирателна активност. Не бива да се допускат трети избори. Играем си с огъня, с чувствата и страстите на хора, които имат силите да протестират и тъкмо заради това разочарованието им ще бъде много голямо.“

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ето защо пясък и Porsche Cayenne не е най-добрата комбинация (ВИДЕО)

В България си имаме една хубава поговорка, която гласи, че „Колкото по-голям джип караш, толкова по-далеч ще ходиш за трактор“. Изглежда, че същата поговорка важи и в Америка от където е видеото, което може да видите в края на текста. Кадрите показват втора генерация Porsche Cayenne, чийто шофьор е пробвал […]