Скоро става ясно кога ще бъде връчен мандата на „Има такъв народ“, президентът „дава шанс“ на парламента за работа

NetNews

В суботната сутрин президентът Румен Радев отиде в Плана планина край София, където даде началото на инициативата „Да засадим дърво, да възродим българската гора”. Първото дърво – бяла бреза, беше засадено именно от държавния глава.

Радев коментира и политическата обстановка в страната пред медиите. Президентът каза, че най-скоро време ще стане ясно кога ще връчи мандата на партията на Слави Трифонов – „Има такъв народ”. И подчерта, че още е рано да се мисли или говори за служебно правителство.

"Несериозно е да мислим още за служебно правителство, при положение че тече парламентарната процедура за съставяне на редовен кабинет“, заяви държавният глава.

„Няма определен срок по Конституцията между първи и втори мандат. Виждате, че парламентът заработи енергично, разглеждат се важни законопроекти. Българите очакват решения, които да бъдат взети от този парламент. Така че трябва да му дадем шанс да свърши полезна работа, за каквато има вече сериозни индикации."

„Не трябва да губим надежда, трябва ясно да заявим нашите очаквания да бъде съставено редовно правителство. Очаквам парламентарно представените политически партии и настоящото правителство да намерят сили да проявят отговорност за актуализация на бюджета. Защото ще бъде крайно безотговорно към милионите български пенсионери, към трудещи се, към хиляди фирми, изправени пред фалит, да се окажат без подкрепа точно когато имат най-голяма нужда. Защото в момента за такава подкрепа в бюджета няма средства“, коментира още Радев.

Той отговори и на отправената по-рано критика от външния министър в оставка, че не взима отношение по международните скандали, свързани с Русия:

„Време е българското правителство да осъзнае своята отговорност по скандалите във външната политика. Ние имаме дълбок пробив в националната сигурност. Представете си, петима служители на високо ниво – служба „военно разузнаване“, Министерство на отбраната, българският парламент, които са въвлечени в тези скандали. Имат отговорност службите и органите пряко подчинени на МС и лично на министър-председателя. Те дават допуск до класифицирана информация. Те подновяват този допуск. Тук трябва да се търси сериозна отговорност, трябва да има задълбочен анализ и аз съм изискал такъв. Някои от тези органи ми го предоставиха, други още не са. Анализ какви са причините да имаме този пробив в нашата система за сигурност, който дискредитира сигурността на нашите партньори и злепоставя България. Трябва да се намери отговор защо се е случило това, каква е отговорността и какви са мерките. Това е работа, която предстои да вършим със следващото правителство. Това правителство се провали в гарантиране сигурността на класифицираната информация."

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Електромобили срещу автомобили - битка на звуци (ВИДЕО)

Показваме ви един интересен проект, дело на компанията Next Car, който комбинира дълбоките "гърлени" звуци на бензиновите двигатели и високите тонове на електрическите силови трактове. Записът е направен в своеобразна симфония, подплатена с оригинално видео. Получава се много нестандартна и интересна битка между двата противоположни автомобилни "клана". „Това са комбинации […]