Славов, Симидчиев и Димитров с важен сигнал към здравния министър

NetNews

Сигнал до служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров подадоха кандидатите за народни представители от гражданската квота на "Демократична България" адв. Петър Славов и д-р Александър Симидчиев. В рамките на 45-тото Народно събрание подобен сигнал внесоха Мартин Димитров и д-р Симидчиев като народни представители.

За това съобщи по-рано днес адв. Петър Славов в публикация във Facebook.

Сигналът повдига въпроса за улеснения достъп на гражданите до ваксинационните ни сертификати и до пациентските ни досиета. Целта е това да става по eлектронен път и с нужната защита на личните данни.

В текста на сигнала си кандидатите за депутати обясняват проблема – достъпът до електронните пациентски досиета на този етап е възможен само с КЕП, какъвто притежават малко граждани. Поради това достъпът до ваксинационните сертификати за ваксина срещу Covid-19 отново е достъпна единствено с КЕП. Славов, Симидчиев и Димитров целят достъпът до досиета и сертификати да е възможен с доста по-масовия за българите ПИК код от НАП. Припомнят още, че в рамките на 45-тото Народно събрание са поставили на тогавашния министър на здравеопазването Костадин Ангелов въпроса, но той остана нерешен.

"Сега достъпът е възможен само с Квалифициран електронен подпис /КЕП/, какъвто малко хора имат", посочва адв. Славов.

"Още в миналия парламент сезирахме МЗ и настояваме и сега достъп на гражданите да се даде и с ПИК кодовете им за НАП, каквито има издадени вече близо 1 милион", казва още той.

"Така всеки лесно и бързо, без да виси по опашки, ще може да прави справки през интернет, да си разпечата ваксинационен сертификат и да следи дали не е станал жертва на фалшиви хоспитализации!", обясни още той.

"В следващия парламент се ангажираме да финализираме тази важна за гражданите и медиците ни инициатива, ако МЗ не реагира своевременно по сигнала ни!", категоричен е адв. Петър Славов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

България след 11 юли: това са възможните сценарии

Само три месеца делят изборите на 4 април от предстоящия вот на 11 юли. Но вече има една коренна разлика: ГЕРБ нямат никакъв шанс да управляват. Ето кои са възможните варианти след изборите на 11 юли. Коментар от Даниел Смилов: В настоящата предизборна ситуация има една коренна разлика от положението […]