Следователите искат да участват в парламентарни комисии

NetNews

Камарата на следователите в България поиска да е част от парламентарните комисии, които ще разглеждат промените в съдебната власт, пердаде Фрог нюз. Това става ясно от писмо на КАБ до правосъдния министър, ВСС и председателя на Народното събрание.

От там посочват, че знанията и уменията на българските следователи ще допринесат за подобряване качеството на бъдещите изменения и допълнения в Закона за съдебната власт, Наказателния кодекс и НПК. КАБ са недоволни, че изпълнителната власт предприема юридически необосновани действия спрямо съдебната система в преследването на личностни интереси и осъществяват политически натиск върху дейността на правоприлагащите органи.

Следователите са една от фундаменталните гаранции за спазването на основните човешки права, тъй като те вземат решенията си по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, изтъква се в становището.

От Камарата заявяват, че от много години насам са правени опити за политизиране, изменения в структурата и намеса в правомощията на прокуратурата и следствените органи. Според тях във време на криза трите власти излишно се противопоставят, вместо да си взаимодействат в интерес на обществото.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Цветан Василев: Нямам съмнение кои са скритите господари на Спас Русев в България

Банкерът Цветан Василев даде специално интервю за предаването "Честно казано" с Люба Кулезич на телевизия "Евроком". Темата бе свързана със задълженията на "Виваком" и в чии интерес са те. Той сподели, че задълженията на дружеството са над 2 млрд, евро. "77% от активите на "Виваком" бяха активи на КТБ, този […]