Соцмузеят във Варна фалира, изнасят експонатите от България

NetNews

Ретромузеят във Варна, който бе дом на уникални експонати, стана поредната жертва на пандемията у нас. Обектът затваря врати завинаги, съобщи за "Флагман" собственикът Цветан Атанасов.

Ретро музеят се намира в Гранд мол Варна. Във връзка с новите мерки, взети срещу разпространението на коронавируса в някои областни градове, от РЗИ са разпоредили до 26 март да преустановят работа намиращите се на територията на търговския център два обекта – Кино Арена и Ретро музей.

С последното решение е бил подписан „смъртният акт“ за музея, който през последната година е бил на огромни загуби. Собственикът е решил да се изнесе от България и да изложи експонатите в чужбина.

Ето какво пише Цветан Атанасов, публикуваме текста без редакторска намеса:

Здравейте, приятели ! Трябва да Ви призная нещо много важно. Поради ужасната изминала година и очертаващата се тази да е същата и при пълната липса на помощ от държавата и Община Варна, "Ретро музей" напуска България. И не само той. Музей "Восъчни фигури" също напуска, в който има вече над 70 фигури. В двата музея на "Мадам Тюсо" в Истанбул и Прага взети заедно има по-малко фигури. Не знам дали му пука на някой за култура в България, въпреки че имаме Министерство на културата, но средата, която създават за подобна дейност е враждебна, непоносима и крайно нетърпима. Апелирам към всички българи в чужбина и не само, да помислят къде би било удачно да преместим тези уникални музеи. Ще съм благодарен на всеки, който може да направи контакт или съдейства за връзка с местните власти, кмет на евентуална бъдеща локация за музеите. Някой от Вас може да бъде следващият управител, а защо не и съдружник на бъдещите музеи. Необходими са около 2000 кв.м. зала. На всяко едно друго място бихме били по-добре приети и със сигурност повече ценени от Варна. Не ми е лесно да Ви призная всичко това, но 6 години мъки са ми достатъчни. И преди пандемията не ми е било леко, но сега е абсолютно невъзможно. За съжаление, Варна прогресивно намаля туристопотока си към нея, а без достатъчно туристи мега проекти като тези два музея са обречени. Аз имам вариант за Румъния, но ще се радвам да видя и други възможности“

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Започват реалните строителни дейности по проекта на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД - Ямбол

С официална церемония „Първа копка“ ще се отбележи ефективният старт на строителните дейности по проект BG16M1OP002-1.016-0003 „Доизграждане и реконструкция на водоснабдителна и канализационна системи в обособена територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Ямбол“ с бенефициент „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Ямбол, финансиран по приоритетна ос „Води“ на Оперативна […]