Спешни проверки за птичи грип в Хасковско заради огнището в село Криво поле

NetNews

От днес започна превантивно вземане на проби за Инфлуенца А /птичи грип/ от всички по-големи ферми за отглеждане на птици в област Хасково, съобщиха от областната администрация след спешно заседание на Областната епизоотична комисия. То се е състояло след установяването на огнище на болестта "птичи грип" във ферма в хасковското село Криво поле с около 40 000 кокошки носачки.

Директорът на ОДБХ д-р Георги Илиев е информирал също така, че от днес е започнало и евтаназирането по хуманен начин и загробването на заразените пернати. На заседанието са били набелязани и ограничителни мерки за недопускане разпространението на болестта.

Определени са били 3-километрова предпазна зона, в която влизат три села, и 10-километрова наблюдавана зона, в която са разположени още 19 села от няколко общини на област Хасково. Свикват се заседания на общинските епизоотични комисии за набелязване на мерки срещу птичия грип. Забранява се отглеждането на пернати на открито в трикилометровата зона, както и се вменява на кметовете на населени места преброяване на животновъдните обекти за птици.

Междувременно жителят на близкото до огнището село Малево Бисер Георгиев алармира пред БТА, че умъртвени птици вече се загробват в опасна близост до вододайната зона на селото – на половин километър, и на 50 метра от селски параклис и път. По негови думи се обмислят протести на жители на Корен.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Това са 3 най-умни зодии

Всеки е умен – доколкото природата, образованието и любопитството му позволява. Да, но според астролозите някои зодии са по-умни от останалите. При това точни три зодии. „Те са истински гений. Отличават се с интелигентност и изобретателност“, поясни астроложката Анна Андросова. „Тези зодиаци имат пъргав ум и богато въображение. От ранно […]