Стоилов: Затворниците пият най-качественото кафе от 30 лв./кг

NetNews

Служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов заяви на брифинг, че българските затворници, чрез лавките, са снабдени с най-качественото българско кафе, чиято цена от 8 лв. е стигнала до 30 лв. за килограм. Снабдени са били също така с олекотени завивки, които изглеждат два пъти по-скъпи и дезинфекционни материали на спиртна основа, което е забранено за внасяне в затворите.

Стоилов потвърди за освобождаването от длъжност на директора на Агенцията по вписванията Габриела Козарева. Мястото ѝ заема Даниела Митева.

Стоилов уточни, че досегашният директор на Агенцията е освободен по негово предложение, а новото предложение е съгласувано с министър-председателя Стефан Янев.

Причината за промяната са установени недостатъци и нарушения при одит и проверка от Инспектората към министъра на правосъдието, предаде dariknews.bg.

"В Агенцията по вписванията, Инспектората към министъра на правосъдието и одита, установиха нарушения като нарастване на броя на необработените годишни финансови отчети като от началото на 2017 г. те са били около 350 000, а към момента достигат почти 1 млн. Европейската комисия е запознала процедура за нарушение за неизпълнение за свързването на Търговския регистър към информационната система на бизнес регистрите, което е трябвало да стане точно преди 4 години, както и въвеждането на софтуер с отворен код, за да е общодостъпна тази система", обясни Стоилов.

В сферата на българското гражданство Стоилов посочи, че се правят опити да се ускори процесът на изхода и на входа на системата.

„От момента на издаване на указа до издаване на документа минават 8-9 месеца. Това не само твърде много затруднява хората, но е и условие за създаване на лоши практики с участие на хора извън Агенцията и служителите ѝ. С промяна на вътрешните правила и ангажиране на повече служители, този процес е значително ускорен. Надяваме се срокът да бъде сведен до месец. Подобен проблем има и при подаването на документите. Тъй като това става по електронен път, вече са запълнени сроковете за година напред”, добави министърът.

Правосъдното министерство е установило неиздаване на около 10 нормативни акта – главно наредби, по някои от тях е започнала работа. Извършва се и проверка на големите обществени поръчки, като по тях все още няма резултати, като засягат главно затворите и са с участие на Държавната финансова инспекция.

Извършвани са нецелесъобразни разходи, например одитът установява, че през миналата година Агенцията по вписванията сключва договор с „Информационно обслужване”, то определя цените и е изпълнител на договора, стойността е 1 млн. лева без ДДС. При положение, че за подобна дейност, в МП има изградена система за видеонаблюдение на три сгради на стойност от 100 000 лева без ДДС. Разликата е 10 пъти, подчерта Стоилов.

Друг случай, свързан с упражняване на строителен надзор и инвеститорски контрол за преустройство и ремонт на архивно помещение. За него са поискани 43 000 лв.

„В заключение мога да кажа, че решаваме реалните проблеми чрез подобряване на организацията, повишаване на взискателността и темпото на работа. Стремим се да действаме от основата към върха”, заключи министърът.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нова вълна! Ситуацията с COVID-19 в Москва е драматична

Като „драматична“ определи кметът на Москва Сергей Собянин ситуацията със заразата Covid-19. В момента повече от 12 000 заразени са хоспитализирани. По заболеваемост сме на нивата от миналогодишните пикове, пише кметът в блога си. Собянин е разпоредил задължителна ваксинация на служителите в сектора на услугите. В Москва са въведени нови […]