Столичният инспекторат към „субекта“ Божков: Нямаме никакви правомощия по Закона за устройство на територията

NetNews

Преди два дни от новосформираната партия на Васил Божков – "Българско лято", поискаха оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова заради фаталната злополука, при която 16-годишно момче загина от токов удар на тротоар в столицата. Божков и съпартийците му приписаха част от вината за инцидента на Столичния инспекторат, откъдето определиха подобни твърдения като некоректни и манипулативни.

От Столичния инспекторат назоваха Божков с неопределеното "един политически субект", припомняйки му, че по Закона за устройство на територията институцията нямат никакви правомощия.

Ето и целия им отговор във връзка с внушенията, разпространени от бизнесмена:

Във връзка с публикация на сайта „ФАКТИ.БГ” от 16.02.2021 г., в която един политически субект излага некоректни и манипулативни твърдения, които вменяват отговорности на Столичен инспекторат относно трагичния инцидент на бул. „Академик Иван Евстатиев Гешов”, Ви предоставяме подробна информация за правомощията на Столичен инспекторат. Разчитаме, че в синхрон с добрите журналистически нрави и в съответствие с етичните правила ще публикувате нашата позиция, която ще разсее внушенията от горепосочената публикация.

> Столичен инспекторат е структура, подчинена на кмета на Столична община /СО/, като всички нейни правомощия са регламентирани с приет от Столичен общински съвет [СОС/ Правилник за организацията и дейността на Столичен инспекторат към Столична община. Контролната дейност на Столичен инспекторат обхваща работа в две направления, при които контрола се извършва едновременно и постоянно — контрол на дейностите на фирмитеизпълнители по договорите, които е сключила СО за лятно и зимно почистване на територията, и контрол по прилагане на изискванията на част от наредбите, приети от СОС — 9 броя, както и по отделни текстове на три закона — Закона за здравето за спазване на противоепидемичните мерки, Изборния кодекс за изпълнение на задължението на партиите за премахване на плакатите в срок и Закона за ветеринарномедицинската дейност за правилата за извеждане на кучета. Контролът по различните наредби често е разпределен между различни контролни органи, като в самите Наредби или със Заповед на кмета на СО се определя обхвата на контрола. Единствено по Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община СИ е единствен контролен орган. По Закона за устройство на територията Столичен инспекторат няма никакви правомощия. Преместваемите обекти са регламентирани в Закона за устройство на територията и в Наредбата за преместваемите обекти, за рекламните, информационните и монументално-декоративните елементи и за рекламната дейност на територията на Столична община, която е приета от Столичен общински съвет на основание чл. 56, ал. 2 от ЗУТ. Съгласно чл. 85, ал. I от Наредбата Столичен инспекторат контролира само рекламните елементи.

> Относно твърдението, че Столичен инспекторат е „длъжен да наблюдава състоянието на инженерната инфраструктура (надземна и подземна) на територията на столична община.”, Ви информираме, че това се изпълнява ежедневно, но в рамките на нашите правомощия и нормативните изисквания, конкретно по Наредбата за изграждане на елементите на техническата инфраструктура и зелената система, и гаранциите при строителството им на територията на Столична община. В чл. 15, шт. 1, т. I от Правилника на Столичен инспекторат, се посочва, че инспекторатът извършва системно наблюдение и контрол на състоянието на инженерната инфраструктура (надземна и подземна), като осъществява системно наблюдение на пътните платна, ограничителните и ограждащи елементи, светофарни уредби, вертикална сигнализация, хоризонтални маркировки и улично осветление. За тази цел е създаден и специален софтуерен продукт „комуникационен портал”, който в реално време се използва за уведомяване на различни институции за нередности на територията и които следва да предприемат действия по отстраняването им. Столичен инспекторат няма правомощия да контролира върху различните компетентни органи или експлоатационните дружества да отстраняват своевременно нередностите, а има единствено сигнализираща функция.

> Също така в публикацията се посочва, че Столичен инспекторат бил длъжен да „поддържа електронен информационен регистър на планови и аварийни ремонти и да препраща информацията към съответните районни инспекторати.”. Посоченото е изцяло невярно и буди недоумение въз основа на какво е изречено. Съгласно чл. 17, ал. 1 от Наредбата за изграждане на елементите на техническата инфраструктура и зелената система, и гаранциите при строителството им на територията на Столична община, „в Дирекция “Общински строителен контрол“ при Столична община се създава и поддържа общ регистър с информация за Допуснатите пинови и аварийни строителни работи в имотите, публична общинска собственост на територията на общината. От цитирания текст само се потвърждава невярното твърдение на политическата партия, изнесено в публикацията. Чл. 17, ал. З допълва, че в направленията по строителство и контрол в районните администрации се създават регистри с информация за допуснатите планови и аварийни строителни работи в имотите, публична общинска собственост на територията на съответния район. Нещо повече, самата Наредба възлага на експлоатационните дружества, които извършват аварийни ремонти на територията, да уведомяват за тях районните администрации, а не Столичен инспекторат.

> Вероятно единственото вярно и то само в относителна степен твърдение е, че Столичен инспекторат „съгласува графици за планови строително-монтажни работи”. Действително по извод от разпоредбата на чл. 1 8, ал. I от Наредбата за изграждане на елементите на техническата инфраструктура и зелената система, и гаранциите при строителството им на територията на Столична община се посочва, че графиците за започване и извършване на строителни работи се съгласува със сектор „Контрол на инженерната инфраструктура” на СИ, но цитираните в публикацията автори, неясно защо са пропуснали, че тези графици преди това се съгласуват с „ отдел ”Транспортно обслужване” при СО, СДВР — КАТ".

> Освен всичко останало, явно е нужно да се напомни, че Столичен инспекторат извършва ежедневен текущ контрол, а не прави проверки само по сигнали. Ако някой си беше направил труда да се запознае с Наредбата за изграждане на елементите на техническата инфраструктура и зелената система, и гаранциите при строителството им на територията на Столична община, щяха да знаят, че Столичен инспекторат не контролира качеството на извършваните ремонтни дейности, били те планови и аварийни.

В заключение следва да се посочи, че разбираме желанието на политическите субекти да работят за политически рейтинги, особено преди избори, но не желаем и считаме за крайно нередно да бъде замесвана институцията Столичен инспекторат в подобни политически игри. СИ осъществява своите контролни функции, съобразявайки се единствено със закона и обществения интерес.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

„Умни“ гуми за първи път в сериен автомобил

Вчера ви информирахме за „бюджетния“ хиперкар на McLaren и ви представихме всичко интересно около него, но днес една от най-популярните компании за производство на гуми обяви още една новост в британския автомобил. Става въпрос за гумите на Arutra, които разполагат с вградени сензори. Кибер гумата, както я наричат от Pirelli […]