Студенти влязоха в болницата в Свищов

NetNews

Студенти по медицина влязоха като доброволци в COVID отделението на болницата в Свищов. Двамата третокурсници от Медицинския университет в Плевен са сред първите, които се отзовават на призивите за помощ, съобщи БНТ.

И така обаче ситуацията с липсата на медицински персонал остава много сериозна. Тази седмица за няколко дни в болницата влязоха и няколко депутати, но до момента примерът им не беше последван от никой. Освен студентите.

21-годишният Димитър Николаев е студент по медицина в Плевен. Съдбата на болницата в родния му град Свищов го трогнала и без капка колебание решил да влезе като доброволец в COVID отделението.

"Все още не бях сто процента сигурен дали да взема решението и после стана доста сериозен проблем и се разшумя, че в Свищов има сериозен недостиг на кадри и реших, че просто трябва да вляза", каза Димитър Николаев – студент по медицина.

С Димитър и неговата състудентка Мария Димитрова се срещаме минути след края на първото им дежурство в COVID отделението на Свищовската болница.

"Това ни е първата нощна смята, която изкарахме. Докарахме една нова жена и това беше може би критичната ситуация, защото не очаквахме, но положението беше овладяно бързо", споделя Мария Димитрова – студент по медицина.

Според двамата студенти, нуждата от специалисти в лечебното заведение, с които да работят заедно, е изключително сериозна.

"Имаше известна доза страх вътре в отделението, но той не е от това да се заразиш, ами от това, че ако стане нещо с някой пациент, няма лекар, който да е вътре в отделението, ами трябва да викаме от други отделения", споделя Димитър Николаев.

"Повече ме е страх от това, че не съм достатъчно компетентна да окажа абсолютно адекватна медицинска помощ, но има сестра тук, която ни помага и се учим от нея", каза Мария Димитрова.

Бъдещите лекари казват, че ще останат в отделението колкото е възможно повече. Очакват към тях да се присъединят и други студенти, но се надяват на помощ и от страна на лекарите.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Цитиридис призна за абсурден гаф

Николаос Цитиридис сътвори нещо, което никой не е вярвал, че може да направи и то по най-глупавия начин. Водещият призна как се е изложи абсурдно наскоро, докато си поръчва храна за вкъщи. Нетърпелив да си вземе вечерята той излязъл пред вратата на апартамента си в столицата, но забравил да си […]