Татяна Дончева за ФАКТИ: ГЕРБ дават указания на активистите си да бавят гласуването

NetNews

Знае се, че ГЕРБ дава указания на своите активисти да гласуват рано сутринта, след което да започнат да бавят гласуването, да гласуват по 15,20 минути, по половин час. Това заяви за ФАКТИ лидерът на "Движение 21" и водач на листи на "Изправи се! Мутри вън!" Татяна Дончева. Тя коментира и актуални теми от политическото пространство.

Очаквате ли опити за саботаж на изборите на 11 юли от страна на старата власт, според която машинното гласуване е незаконно?

Очаквам такива опити. Знае се, че ГЕРБ дава указания на своите активисти да гласуват рано сутринта, след което да започнат да бавят гласуването, да гласуват по 15,20 минути, по половин час. Но какво от това?

Опит за упрек към МВР ли беше изказването на Сийка Милева, че „до момента МВР не е разкрило групи за купуване на гласове, за разлика от предишните избори“, както и че „първи път от десет години насам МВР не участва в съвместното междуведомствено звено, в което освен прокуратурата е и ДАНС“?

И правилно постъпва МВР, след като няма никакво доверие към главния прокурор Гешев. Самата Сийка Милева и нейното образование също са тема за това доколко тези хора имат капацитет да правят друго, освен да обслужват политическа партия ГЕРБ, което правеха досега. Организираните престъпни групи и арести в миналите избори бяха в услуга на ГЕРБ и искаха да решават местните избори. Това, което се прави сега аз намирам за много по-правилно – масирана атака преди деня на вота срещу хора и групи, които са известни като купувачи на гласове и които са готови да купуват гласове преди деня на вота в неделя. Така ще се постигнат честни избори. Няма нужда от 3 синджира роби, от организирани престъпни групи в спец съда. Много е важно също така служителите на МВР там, където са били в помощ на купувачите на гласове и дори са ескортирали автобусите с роми, да бъдат разбити, което се постига със съответните смени в МВР. Така, че смятам, че министър Бойко Рашков ще се справи.

Как ще коментирате срещата на Борисов седмица преди изборите с Ердоган?

Много е актуален въпросът какво търси Борисов при Ердоган, защото нито един официален сайт на турската държава не е публикувал информация за тази среща. И според мен това означава, че на тази среща не са обсъждани държавни проблеми. А какви проблеми са били обсъждани предстои да разберем.

Съдът на два пъти блокира новите ръководства на ББР и „Автомагистрали“ ЕАД. Чисто юридически ли е проблемът? Има ли законови неясноти относно правомощията на министрите?

ГЕРБ прие закон за публичните предприятия, с който започна да сменя бордовете и стана предпоставка за затрудняване на смените от служебното правителство. Такива предпоставки бяха конкурсите, които бяха изключително формално извършени при назначаването на тези бордове, но сега при тяхната смяна няма техническо време да бъдат извършени. Има бордове, които са извършвали много големи разходи, което вече застрашаваше и служебното правителството и следващото правителство, и то при положение, че ние нямаме актуализация на закона за държавния бюджет. Разбира се, има някои юридически неточности, които са направени при предложенията. Но хубавото на процедурата по охранителното производство в съда е, че молбите могат да бъдат подадени многократно и в крайна сметка да се стигне до резултата, до която служебното правителство иска.

Каква е вероятността да бъде съставено експертно правителство и в него да бъдат поканени хора от служебния кабинет, които се радват на широко обществено одобрение?

Може да се мисли върху идеята за съставяне на програмно правителство, което да има хоризонт на работа година, година и половина.

Съгласна ли сте с проф. Янаки Стоилов, че е необходимо да се създаде закон, съответстващ или отговарящ на „Магнитски“?

По-скоро да, защото правните последици са твърде сложни, за да бъдат оставени на усмотрението на различни длъжностни лица.

Заявихте като законодателен приоритет промени в Закона за държавния служител, в Закона за администрацията. Защо е важно да се приемат тези промени?

Важно е държавната администрация да бъде сменяна, след като Бойко Борисов направи така, че я напълни с партийни калинки. Затова ще трябва да бъде постигнато и нещо, което да бъде полезно за държавната администрация, никой да не се вкопава прекалено дълго време, да има ротация на държавните служители – подходяща, отговаряща на тяхното равнище и ранг, но същевременно в никое министерство и ведомство да не се застоявате прекалено дълго, за да направите корупционни кръгове.

Има ли достатъчно единомислие сред „партиите на протеста“, за да започне бързо дългоочакваната съдебна реформа?

Единомислие има по въпроса, че е необходима съдебна реформа, че трябва да има закриване на специализирания съд и прокуратура, че трябва да се мисли за промяна в конституцията в посока изваждане на прокуратурата от съдебната система – също. Няма в достатъчно степен съгласие къде точно да отиде прокуратурата, защото това е един въпрос, по който е нужна обществена дискусия за достатъчно дълъг период от време, в която да бъдат включени достатъчно широк кръг от юридическите среди и да се направи също така преглед на институционалното развитие на прокуратурата във всички страни от източния блок, за да се вземе едно правилно решение къде трябва да бъде прокуратурата.

Ще подкрепите ли Закон за лустрацията?

Според мен такъв закон е доста закъснял, но това не пречи да се мисли политическите среди да вземат под внимание принадлежността на лицата към бившата държавна сигурност.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Официално: ЦСКА продаде Тиаго Родригес

ЦСКА съобщи, че е продал полузащитника Тиаго Родригес в елитния Ал-Хазм, който играе в първенството на Саудитска Арабия. Според непотвърдена информация трансферната сума е 1 милион евро. "Армейци, ЦСКА финализира трансфера на халфа Тиаго Родригес и португалецът вече официално е футболист на клуба „Ал-Хазм“, който е част от елита в […]