Тестват българска ваксина срещу COVID-19 върху хуманизирани мишки

NetNews

Учени от БАН тестват българска ваксина срещу COVID-19 върху хуманизирани мишки без имунна система. Опитните животинки се купуват от САЩ, а всяка една от тях струва по 200 долара.

"Българската ваксина е иновативна, протеинова, съдържаща къси вериги олигопептиди, които са елементи от вирусните протеини. Въведени в човешкия организъм, те трябва да създадат имунен отговор, който да разпознава коронавируса и да го обезврежда", обясни пред в. "Труд" шефът на Института по микробиология към БАН проф. д-р Пенка Петрова. "Късите олигопептиди са капсулирани в липидни наночастици. Колкото до липидните наночастици, те са подход или механизъм за доставяне на ваксината в човешките клетки. Докато липидните наночастици са използвани и в други COVID- ваксини, олигопептидната ваксина по български модел е по-различна от всички предлагани досега", подчерта проф. Петрова.

Разработката на българската ваксина е започнала миналата година. Най-напред е направен математически модел, който показал на учените кои части от вируса могат да използват. Търсени сa такива, които да не мутират, но да предизвикват достатъчно силен имунен отговор. След това са избрани наночастици, а препаратът е създаден след повече от 6 месеца. В хуманизираните мишки се въвеждат елементи от човешката имунна система. Така, имунизирайки ги, може да се предвиди какъв ще бъде и имунният отговор при хората, обясни проф. Петрова.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Антон Хекимян се оттегля от сутрешния блок

От 1 март, сутрешният блок на bTV "Тази сутрин“ ще бъде водено не само от един човек, както досега, пише вестник “Ретро". Новият шеф на "Новини и актуални предавания“ в bTV Антон Хекимян е решил изцяло да смени формата на сутрешния блок на медията. Предаването щяло да бъде много по-разчупено. […]