Томислав Дончев за гласуване по пощата: Това би било авантюра

NetNews

Ситуацията е тежка около София, Нови Искър, Трън, по поречието на р. Струма. Имаме сигнали за наводнение къщи. За съжаление в Северозападна България положението продължава да бъде тежко. Има евакуирани хора. Целта е да се спаси животът и имуществото на хората. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев за днешните свлачища и наводнения в студиото на „Лице в лице“ по бТВ.

Относно потенциална безстопанственост вицепремиерът отговори: „Не мисля, че настоящата криза има връзка със състоянието на язовирите. Кметовете и областните управители имат ангажимента да поддържат коритата на реките.“.

На въпрос на водещата за държавна помощ министър Дончев каза: „Държавата е длъжна да осигури кризисно настаняване и помощ по възстановяването на имота.“

На въпрос на Христо Иванов, зададен от водещата, за електронното правителство и ремонтните дейности, вицепремиерът отговори: „Срутища има и в България, и в чужбина. Не бих правил политика от това.“. Относно политиката по обществени поръчки той заяви: „Когато дружеството е изцяло държавно, възлагането без обществена поръчка е законосъобразно. Работата с подизпълнители би била нарушение. Не може да потъват пари. Нередно би било, ако едно такова дружество изкривява пазара.“

По темата за електронното правителство и обществените поръчки вицепремиерът каза: "Скоро всички обществени поръчки ще са електронни без парченце хартия."

За предстоящите избори и консултациите при президента Дончев заяви: „Аз и мои колеги ще отидем.“. Според него всеки дебат за провеждане на избори е изключително полезен. Времето за такъв дебат обаче е трябвало да бъде по-рано. Той изтъкна, че датата 28-ми март е приемлива за ГЕРБ. Вицепремиерът опроверга твърдения, че ще има подмяна на вота: „Ние никога не сме се явявали на избори организирани от нас. Ние участвахме в избори, които бяха спечелени от президента Радев, но никой не е твърдял, че тези избори са фалшифицирани.“.

Той изтъкна, че партиите имат представителства в комисиите, което гарантира честността на вота. Безобразия той вижда в опитите за купуване на гласове и пресмятането на преференциите. Дончев неколкократно изтъкна, че не правителството организира изборния процес: „Изборния процес се осъществява от ЦИК.“.

Относно предложение за излъчване на преброяването на бюлетините той заяви: „Чудесна идея“. За осъществяване на изборите в два дни Дончев каза, че трябва да се избягват всякакви радикални промени в ИК. Той категорично отхвърли гласуването чрез пълномощник или гласуване на открито. Гласуване на карантинираните в общите секции според него ще предизвика проблем, защото срещу такова решение биха протестирали членовете на СИК.

За електронно гласуване и гласуване по пощата вицепремиерът каза, че има симпатия към двата метода, но те поставят съмнения за анонимността на вота: „Това би било авантюра да се опитаме да го внедрим за месец, два или три.“. Той каза, че мисиите ни в чужбина са мобилизирани, за да осигурят възможност на българите зад граница да гласуват. Не трябва да се ерозира доверието в изборния процес според него.

На въпрос на водещата за евентуално поемане на лидерството в ГЕРБ Дончев беше категоричен: „В ГЕРБ темата за лидерството не е тема въобще и не виждам в краткосрочен план да е тема.“

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Сибирски шофьори преместиха TIR на ръце, пречел им да минат (ВИДЕО)

Шофьори от руския гр. Новосибирск освободиха шосе от катастрофирал TIR преди пристигането на специализираните служби, съобщава НТВ. В операцията по участвали около 20 човека, които преместили ремаркето на ръце. Водачът на камиона изгубил контрол над управлението, излязъл от пътя и се блъснал в дърво. Ремаркето обаче застанало напряко на платното, […]