Ученици изработват паметник на дядо Добри

NetNews

Ученици от професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино изработват паметник на дядо Добри, българския дарител за реставриране и поддържане на множество християнски храмове. Гимназията е единственото каменоделно училище на Балканите и второ в Европа, а проектът предвижда паметникът да бъде преместен в софийски парк, след като бъде завършен, предаде БНТ.

Инициативата започва още през 2018 година с участието на ученици от професионалната гимназия.

"Съгласявайки се да бъдем партньори, ние изработихме нашата част от проекта. В него участваха ученици, които вече завършиха, които много искаха да ударят по камъка, да оставят своя отпечатък, но уви, нещата малко се проточиха във времето", казва Яна Орлинова, директор на ПГ по каменообработване.

По изготвена скица е направен моделът на дядо Добри, най-напред от глина, а след това от гипс. В момента той се съхранява в ателието на гимназията по каменообработване. Остава финалната част, но и най-трудната.

"Имаме дарение дори от наши съмишленици – една кариера над Кунино, която ни е дарила един голям каменен блок, който чака да бъде пренесен тук и се надяваме час по-скоро да стане, да се установи мястото за паметника, ще започнем да изработваме модела в камък и нашите ученици очакват с нетърпение този момент", каза още пред БНТ Яна Орлинова.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

"Копаенето" на криптовалута е напълно забранено в Китай

Китайските власти, активно разработвайки и тествайки технологията на държавната цифрова валута, продължават политиката си на ограничаване на копаенето на криптовалути в страната. Провинция Анхуей е последният регион в Китай, в който правителството забранява доставката на електроенергия за добивни ферми за биткойни. Официалната причина за забраната е липсата на електричество в […]