Фондация „Америка за България“ купи бившата резиденция на САЩ в България

NetNews

Един от историческите и знаковите имоти в центъра на София – бившата резиденция на американските посланици в България до 2020 г е вече продадена.

Фондация "Америка за България" е новият собственик на сградата на ул. "Велико Търново" 18 в София, съобщиха от американското посолство и фондацията.

Фондацията ще продължи близо 80-годишната традиция тази сграда да е дом на българо-американските отношения и приятелството между народите на България и САЩ.

Като Дом "Америка за България" сградата ще служи както за офис на Фондацията, така и за пространство за събития и изложби и средище за развитие на българския частен сектор и гражданското общество, продължавайки традицията на доброжелателство между България и САЩ.

"За нас е чест да съхраним сградата като културен паметник на столицата и България и неразделна част от историята на българо-американското приятелство и споделени демократични ценности," подчерта Нанси Шилър, президент на Фондация "Америка за България", във връзка със закупуването на имота.

Н.Пр. Херо Мустафа, посланикът на САЩ в България, изрази увереността си, че "Фондацията не само ще запази духа и гостоприемството на бившата резиденция на 23-ма американски посланици, но и ще даде тласък на още нови инициативи в полза на нашия стратегически партньор и приятел – България".

В съобщението не се казва на каква цена е продаден имотът, но със сигурност стойността му е висока и струва над 1 милион евро. Причините за това са историческата стойност на сградата и локацията му – намира се близо до Докторската градина, където имотите държат високи цени, а предлагането е ограничено.

Резиденцията на бившите американски посланици представлява къща от 220 кв. м на два етажа със собствен двор от около декар и гаражи. Има висока ограда.

Къщата е построена през 1936 г. по проект на архитектите Станчо Беловски и Иван Данчов за българския дипломат, търговец на тютюн, банкер, а впоследствие и полковник от американското разузнаване Анжело Куюмджийски. По това време той е бил директор на Френско-белгийската банка. Куюмджийски имал още един фамилен имот в района – днешната сграда на френското посолство. През 1940 г. емигрира в Америка и продава двата имота съответно на САЩ и Франция. Така през последните 80 години сградата на ул. "Велико Търново" 18 е била резиденция на американските дипломати. По данни на посолството на САЩ в нея са живели 23-ма американски пълномощни министри и посланици.

Настоящият посланик на САЩ Херо Мустафа от юли 2020 г. се пренесе в новата резиденция в "Бояна", която се намира в близост до държавната резиденция на президента и премиера.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бум в цените около езерата

Значителен ръст в цените на ваканционните имоти разположени около езерата Балатон, Веленце и Тиса, отчитат от специализирания сайт Ingatlan.com. Заключението е на база анализ на 40 000 обяви за имоти, разположени в унгарски курортни селища. Тенденцията на поскъпване започна през втората половина на 2020 г., благодарение на инвеститори, които решиха […]