Христо Иванов: Длъжностната характеристика на Гешев е да осъществява безнаказаност

NetNews

Длъжностна характеристика за осъществяване на безнаказаност – така съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов определи работата на главния прокурор Иван Гешев в предаването “Алтернативата” по TV1. По думите му санкциите по закона “Магнитски” са огромен шамар както за България, така и за Европейския съюз, защото показват неспособност за решаването на проблеми от споделената сигурност между България и нейните партньори.

Той посочи, че САЩ защитават своята сигурност от корупцията, отдавна разглеждана като платформа, през която могат да бъдат задействани различни хибридни предизвикателства за националната сигурност. Подчерта, че доказателството за тази корупционна схема е дело на българските журналисти.

“Нормалният процес на действия при предизвикателства като корупционните схеми в доклада е, когато партньорите в Америка имат такава информация, да я предоставят на българските институции, които да си свършат работата. За да се предприеме такова действие с публичен характер, това е криза”, каза съпредседателят на “Демократична България”. Христо Иванов обобщи ситуацията с т.нар. Мата Хари, като умишлено неразследвана. Той посочи, че проблемът не е в корумпирания бивш премиер, а в снимките с необясними суми, които не се разследват.

“Историческата Мата Хари е изключително успешна и ефективна търговка с информация. Самият факт, че Борисов я нарече “шпионка”, издава, че тук става дума за пробив в сигурността, а не просто неприятен инцидент. Това с метресите не е описано в доклада, но със сигурност е било фактор при вземато на решението да бъде ударен този шамар”, заяви той. Иванов припомни, че Делян Пеевски е кадър, идентифициран от някогашния шеф на следствието Ангел Александров. Затова Пеевски е в състояние да осигурява съдебен имунитет.

“По думите на Филчев, който контролира обвинителната власт, той контролира обществено-политическия живот в страната. Именно чрез играта с този инструментариум едни се подлагат под натиск, а на други се осигурява имунитет и пълна безнаказаност. И затова е толкова важно да се инсталира главен прокурор, който да знае как се прави това”, каза той. В коментар за срещата на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ с турския президент Реджеп Ердоган в Анкара Христо Иванов посочи, че в момента движението е в незавидна позиция.

“ДПС се намира в много тежка политическа ситуация в България. Заедно с ГЕРБ, те са в състояние на безнадеждна токсичност. Изглежда, че търсят опора едва ли не на последното място, на което могат да се надяват на никого да не му пука за корупционната им воня, която се носи от Сарая. Те полагат усилия да се опрат на Ердоган, за да се опитат да се препозиционират в българския вътрешнополитически живот”, смята Иванов.

Според него посещението е било планирано точно след санкциите на САЩ, за да се успокоят избирателите на ДПС в навечерието на изборите. В прогнозата си за изборите на 11 юли Христо Иванов очерта група от политически формации, които са на разстояние 2-3% помежду си. Според него, ако тази тенденция се запази, това е знак за преструктуриране на политическото пространство. ГЕРБ и “Има такъв народ” ще бъдат на косъм разстояние, БСП ще падне, а “Демократична България” ще се качи с разлика от 3%, прогнозира Христо Иванов.

“От една страна, структурна промяна е, че “Демократична България” е твърдо над ДПС и следващата ни цел е изравняването и преодоляването на преднината на БСП. От друга страна, структурна промяна е електоралната черна материя от 20%. Излизат хора да гласуват, които никога досега не са взимали участие. Това са хора, които никога досега не са били предвиждани и до последно няма да знаем накъде ще лашнат лодката на българската политика”, коментира той.

Христо Иванов заяви, че “Демократична България” ще направи всичко възможно, за да има правителство на промяната. Целта е все повече избиратели да видят, че това е една консистентна последователна политическа сила, която има ясна визия как да се модернизира страната.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Байдън: Ще купим половин милиард ваксини за по-бедните страни

Съединените щати ще купят половин милиард дози ваксина за страните с по-ниски доходи, без това да е обвързано с каквито и да било условия, заяви президентът Джо Байдън, който е на посещение в Европа. "Половин милиард ваксини ще започнат да се доставят през август, веднага щом слязат от производствената линия", […]