Цветозар Томов: Премиерът заслужаваше няколко пъти да бъде наказан, но ЦИК си затвори очите

NetNews

ЦИК трябва да бъде професионална и независима. Това заяви пред БНТ социологът и бивш говорител на комисията Цветозар Томов. След промените в Изборния кодекс това обаче няма да стане факт, смята той. Решението да се гласува само с машини ще е едно от най-големите предизвикателства на следващите избори. Според него промяната на броя секции в чужбина ще оправдае все по-големия интерес на нашите сънародници в чужбина към изборите в страната.

"Тази ситуация във Великобритания ще бъде преодоляна, там хората подадоха документи за разкриване на 88 секции, а бяха разкрити 35. Страшно много хора висяха по 5 или 6 часа по опашки или в Съединените щати, където секциите също не достигаха. Нараства активността на българските граждани, живеещи в чужбина към участие в избори в страната и проблем може да се яви на няколко места", каза Цветозар Томов.

По думите на Цветозар Томов сегашната ЦИК е допуснала няколко грешки, но не смята, че комисията не се е справила с провеждането на изборите.

"Грешките бяха традиционни – с нееднаквото третиране на участниците в кампанията. Премиерът заслужаваше няколко пъти да бъде наказан от комисията и тя си затвори очите. Имаше и жалби срещу него", заяви бившият говорител на ЦИК.

Според него най-грубата грешка, която е допуснала ЦИК, е лошата организация на гласуването на карантинираните и изолираните поради заболяване хора.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Рецепта на деня: Домашен крем ванилия

Необходими продукти: 1 л. прясно мляко 1 ч.ч. захар 3 яйца 1 пакечте ванилова захар 7 с.л. брашно 125 гр. масло Начин на приготвяне: Прясното мляко (1 л.) се сварява с ваниловата захар. Отделят се жълтъците от белтъците на яйцата. Към 100 мл вода се прибавят 7 с.л. брашно и […]