ЦИК: Утре ще е ясен броят на подвижните урни за COVID болни

NetNews

Утре ще стане ясен точният брой на подвижните урни за COVID болни и хора под карантина, коментира в студиото на „Тази събота“ по БТВ доц. Димитър Димитров, говорител на Централната избирателна комисия.

Това са първите избори у нас провеждани по време на пандемия, което налага и специалната организация. През последните дни стана ясно, че хората, на които е наложена карантина три дни преди вота, няма да могат да упражнят правото си на глас.

„Причината е сравнително проста – РЗИ-тата не са от институциите, които установяват адресите на избирателите по повод изборите. Това могат да го направят само местните администрации по реда, описан в закона“, посочи Димитров.

По думите му има и техническо време, в което здравните власти обработва данните си и подаването им към избирателните секции не може да се случи в тридневен срок.

„Никой не може да бъде ограничен в правото си да гласува. Всеки на своя отговорност спазва или не спазва генерално карантината“, каза Димитров.

На въпрос дали е възможно оспорването на резултати от изборния процес с аргумент хората под карантина, Димитров каза „нека опитат“.

„Поне някои партии ще използват подобен аргумент, но оспорването е доста сложен процес. Трябва да се оспорва пред Конституционния съд, не може да се реагира веднага“, каза той.

Според данните на ЦИК около 50% от ангажираните във вота са се ваксинирали срещу коронавируса.

Кога една бюлетина е валидна и кога не? Валидните бюлетини трябва да имат два печата от СИК, както и откъснат купон в единия ъгъл. Единият печат се поставя преди вота, а вторият – след него.

Ако някой от тези три елемента липсва – бюлетината е невалидна.

„Останалото е отговорност на самите избиратели“, каза Димитров.

Невалидна може да бъде и бюлетина, в която е отбелязана единствено преференция, но без да е посочена партия.

Ако се посочи партия, обаче, но без преференция – бюлетината е валидна.

Преди дни от Информационно обслужване заявиха, че изборните протоколи са едни от най-трудните до момента. Според доц. Димитров от ЦИК правят всичко нужно, за да няма проблем с отчитането и попълването на протоколите.

„Има два срока за обявяване на резултати – единият е в 48 часа. В него трябва да се каже разпределението на мандатите. След това в 7-дневен срок трябва да се персонифицират тези мандати“, допълни Димитров.

Той добави, че вероятно сроковете ще бъдат спазени.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Посланикът ни в ЕС: Менторският тон на Скопие е нелеп

"Проблемът помежду ни е ясен. Той се състои в неизпълнението от страна на РСМ на едно подписано и ратифицирано международно споразумение – Договора от 2017 г. за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България. Ако Скопие беше започнало да прилага този договор, нямаше да сме в днешната ситуация. За съжаление обаче, […]