Шефът на ЦИК: Машинното гласуване не е образователен ценз

NetNews

Не смятам, че машинното гласуване е образователен ценз. Всички български граждани използват най-различни технологии – телефон, банкомат, най-различни. Това заяви единственият кандидат за председател на ЦИК и нов председател на ЦИК Камелия Нейкова, която е бивш говорител на комисията.

Машинното гласуване крие рискове – организационни и технически въпроси, които трябва да бъдат решени. Но това не значи, че не могат да бъдат решени. Смятам, че ЦИК ще положи всички усилия да намери ефективните решения, за да приложи закона и Изборния кодекс за машинното гласуване, добави Нейкова пред "Неделя 150" на БНР.

Нейкова сподели мнението на Емил Войнов, член на ЦИК от квотата на БСП (бел. ред. – представителят на БСП в ЦИК, заради който стана скандал със сложността на протокола за изборите на 4 април), че ще трябват още 300 – 500 машини за гласуване в чужбина.

Не искам да допускам такова нещо – така Нейкова отговори на въпрос за хаоса, който се очертава след вчерашното интервю на говорителя на ЦИК Димитър Димитров и опасността да има блокиране на доставка на машини за гласуване заради обвинения за несвършена работа от доставчика "Сиела Норма" и неплатени задължения към доставчика.

Когато токът спре, машините могат да работят известно време на собствено захранване, посочи Нейкова и напомни, че дори машина да не работи, има подсигурени хартиени бюлетини. В секции под 300 избиратели няма да има машинно гласуване, напомни Нейкова. Тя каза и друго – ако сте под карантина на място, където не си включен в избирателния списък, можете да гласувате в мобилна секция. Мисля, че може да се заяви и в самия изборен ден такова желание, дано не греша, уточни Нейкова.

Да, смятам, че е от полза на българските избиратели да няма праг на избирателните секции в чужбина, подчерта Нейкова. Необходими не по-малко от 40 заявления, за да се разкрие секция зад граница – затова трябва да има активност, да се подават заявления, за да не се налага българи в чужбина да ходят до дипломатически представителства, а да има достатъчно секции и извън дипломатическите мисии, каза още председателят на ЦИК.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пускат високоскоростен влак между Мадрид и Барселона

Испания открива нова нискотарифна железопътна линия между Мадрид и Барселона, съобщи Ел Паис. Услугата се предлага от френските държавни железници. Използват се високоскоростни влакове. Разстоянието от шестстотин и двадесет километра ще се изминава за два часа и половина. Билетите започват от девет евро. За деца до четиринадесет години те ще […]