Янаки Стоилов и Велислав Минеков влизат в служебния кабинет

NetNews

Проф. Янаки Стоилов ще заеме поста министър на правосъдието в служебния кабинет на президента Румен Радев, пише Епицентър. бг.

Късно снощи, след като Радев се е обърнал към ръководството на партията за неговата номинация, Изпълнителното бюро на БСП е дало съгласието си един от водещите юристи на левицата да попълни състава на второто служебно правителство на президента. А днес кандидатурата на Стоилов ще бъде одобрена на подпис от членовете на Националния съвет на БСП, каквато е партийната процедура.

Проф. Крум Кацаров, един от най-добрите ни гастроентеролози, шеф на Катедра „Гастроентерология, чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология” към ВМА ще поеме здравеопазването от проф. Костадин Ангелов. Отказали са се от този пост поканените проф.Дечо Дечев и проф. Коста Костов.

Проф. Велислав Минеков сяда в министерското кресло на културата. Минеков е отявлен критик на управлението на Борисов и върл противник на Вежди Рашидов.

За министър на образованието съгласие вече е дал проф. Николай Денков, шеф на Етичната комисия на министерството. Отказал е поста известният преподавател Теодосий Теодосиев.

Още един професор – Христо Бозуков, ще поеме земеделието. Бузуков заемаше съшия пост в служебното правителство на Огнян Герджиков.

Новият външен министър пристига от Дания – посланик Светлан Стоев, дипломат от кариерата, който трябва да се завърне в България, за да заеме поста.

Изненадващо още един дипломат от кариерата – доскорошният представител на България в ООН Георги Панайотов е привлечен за военен министър. Бил е началник на отдела на НАТО в МВнР, а през 2010 е изпратен във Вашингтон, за да стане зам.-шеф на посолството ни.

Все още не е ясно дали Бойко Рашков, бивш шеф на следствието и бивш депутат от левицата, ще бъде вътрешен министър. Името му ту отпадаше, ту отново влизаше списъка на министрите. Проф. Радулов, за когото също се говореше, че ще влезе в кабинета на ул. "Шести септември" отказал този пост.

Очаква се ключовият пост начело на финансовото министерство да бъде поверен на Асен Василев, който бе министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г., назначено от тогавашния президент Росен Плевнелиев.

За социален министър се спряга името на Гълъб Донев, който заемаше поста и в кабинета на Герджиков.

А за министър на туризма е гласена доц. Стела Балтова.

Служебният министър-председател ще бъде ген. Стефан Янев, пише Епицентър.бг.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Роналдо пропусна тренировка на Юве, за да разгледа фабриката на Ferrari

Нападателят на Ювентус Кристиано Роналдо пропусна сутрешната тренировка на отбора, за да посети фабриката на Ferrari в Маранело. Той отиде там в компанията на президента на клуба клуба Андреа Аниели и боса на Exor – Джон Елкан, съобщава "La Gazzetta dello Sport". Това само потвърждава информациите, че Елкан ще има […]