37 български генерали стават почетни граждани на Велико Търново

NetNews

Държавният военноисторически архив предложи 37 български офицери, родени в старата столица и произведени в генералско звание до 1945 година, да бъдат удостоени със званието “Почетен гражданин на Велико Търново”.

Инициативата е по повод 22 март, празника на Велико Търново, и 70-ата годишнина на Военния архив, чието седалище е в старата столица, информира БНР.

Според директора на Държавния военноисторически архив Светлин Радев удостояването със званието “Почетен гражданин на Велико Търново” на 37-е генерали, посмъртно,е израз на обществено признание за приноса им в изграждането и утвърждаването на българската армия:

„Всеки от тях е доказал себе си и като търновец, и като военен. Всички те са изкарали войните, които нашата държава води до Втората световна война, включително“.

Сред бележитите търновски генерали са синовете на Марко Тотев, първият български генерал и регент Сава Муткуров, министърът на войната и регент Никола Михов, баща и син Христо и Стефан Бояджиеви, Иван Фичев, родственик на майстор Колю Фичето .

Предстои предложението да бъде гласувано от общинските съветници.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Туризмът иска PCR тестовете за румънците да отпаднат

Туризмът по Северното Черноморие ще претърпи сериозни загуби по Великденските празници, ако изискванията за PCR тест за румънците не отпаднат, предаде БНТ. През последните години много от северните ни съседи избират да празнуват Великден у нас. От бранша смятат, че загубите ще са по-малко, ако се въведат зелени коридори и […]