9 декември 1927 г. България „дари“ Беломорието на Гърция

NetNews

На 9 декември 1927 г. е подписана спогодбата Моллов-Кафандарис за размяна на население между България и Гърция.

Спогодбата Моллов-Кафандарис е договор между България и Гърция, подписан на 8 декември 1927 г. и одобрен от Съвета на Обществото на народите (предшественик на ООН) на 12 януари 1928 година.

Подписана е от финансовите министри на двете страни – професор Владимир Моллов и Георгиос Кафандарис. Документът урежда финансовите въпроси по ликвидиране на българските имоти в Гърция и на гръцките в България. Гърция се задължава да изплати 1 050 000 лв. на България. В резултат следва и размяна на население от двете страни.

Обезщетенията не се изплащат по силата на Ньойския договор. Тук става дума за една спогодба, подписана между България и Гърция, относно уреждането на последиците от воините и имуществото на българските преселници от гръцка територия към българска през периода 1913-1944 година.

Най-общо с нея България си плаща държавния дълг към Гърция с имуществото на българските преселници, т.е. с къщи, ниви, инвентар и т.н. По този начин се уреждат финансовите отношения между двете страни, а впоследствие България трябва да изплати обезщетение на нейните граждани, чието имущество е послужило за погасяването на държавния дълг.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Марио Балотели подписа договор с тима на Берлускони

Бившият италиански национал Марио Балотели официално подписа с нов клуб и ще играе за втородивизионния Монца поне до края на сезона. Собственик на клуба от Серия „Б“ е бившият италиански премиер Силвио Берлускони, а директор там е друга легендарна личност на Милан – Адриано Галиани. За последно 30-годишният скандален нападател […]