COVID-19 уби проф. Мирослава Кортенска

NetNews

Днес в 18:00 ч. след тежко боледуване от COVID-19 почина проф. Мирослава Кортенска, съобщават нейни близки във Фейсбук.

Тя беше виден български театрален критик, културолог и медиен експерт. Преподавател в катедра „Кино, телевизия и театър“ в Югозападния университет в Благоевград (от 2000 г.) и изследовател на културните процеси на 20. век.

Член е на Съюза на българските писатели и Съюза на учените в България.

Мирослава Кортенска е автор на книгите: „България – начало на промяната“ – 1994 г. – сборникът е преведен на английски и немски език „Културен вертикал“, 1998 г., – посветена на съвременната българска култура. Преведена на английски, немски и френски език. „Културен компас“ – 2006 г. – изследва културния диалог Балканите – Европа. „Културната мисия на кръга „Мисъл“ 2008 г. – за Пенчо Славейков, Яворов, д-р Кръстев и Петко Тодоров „Глас от общественото мнение“ (100 коментара за българския преход) – 2011 г., публицистична книга, представена от Европейска алея на културата в София. „Яворов и театърът“ 2015 г. – научна монография върху културно–историческото наследство на П.К. Яворов.

Поклон пред паметта ѝ!

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Каракачанов награди представители на беларуското предприятие, ремонтирало самолетите Су-25

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди представители на завода в Република Беларус, изпълнил ремонтно-възстановителните дейности на самолетите Су-25, както и военнослужещи и цивилни служители за проявения професионализъм при сътрудничеството с беларуската страна по този проект. Това съобщиха от пресцентъра на МО. „За тези 4 години свършихме някои добри неща за […]