Българи разработват космически самолет за изследване на Юпитер

NetNews

Български учени разработват самолет, който може да лети около Юпитер. Тази идея може да бъде ключ към междузвездното изследване, съобщи бТВ.

Космически самолет, който да изследва най-голямата планета в Слънчевата система Юпитер – идеята е на група учени от физически факултет на Софийския университет. Технологията не е приложима на Земята.

„Има един фактор, който е много важен – Юпитер няма твърда повърхност и там не може да попадне радиоактивен отпадък на повърхността, защото самолетът ще бъде с ядрен двигател!“, обяснява инженер Христо Гелов.

„Ядреният двигател защо е? Защото както казахме, първо там има бури, ветрове с 600 км в час, те бушуват с векове и трябва нещо много мощно“, допълва доц. Димитър Младенов.

Юпитер е интересен за учените ни, тъй като е близко до Земята и комуникацията би била по-лесна.

„Ще дава данни за атмосферата, за състава на атмосферата на Юпитер, може да са малки, но това много ще ни помогне, защото ние имаме доста малко проби от такива планети и това със сигурност ще ни даде доста полезна информация, защото ще може да лети с години“, казва инж. Гелов.

Той ще е с маса 1000 килограма и ще се движи със скорост по-бърза от тази на звука. Разработката на българските учени е на етап компютърен модел. И вече е публикувана в едно от най-авторитетните научнопопулярни списания в света.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Веселин Калановски, водач на листа на „ДБ” пред NetNews – за ямболската болница, казармите и приоритетите в културата

Веселин Калановски е водач на листата на „Демократична България – Обединение” в 31 изборен район – Ямбол. Завършил е Актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, актьор на свободна практика, заместник-председател на УС на Артистаутор. Той сред учредителите на „Да, България”, общински съветник в Столичния общински съвет.